– Sundsvall har lite tur, för att det lutar ner mot Selångersån. Mycket handlar om hur vi kan ta vattnet ner till ån på ett tryggt sätt så det inte eroderar, blir ras och skred, säger Linnéa Mothander som är VA- och dagvattensamordnare för Sundsvalls kommun.
Man tittar bland annat på avledningsvägar.
– Vi har gjort en skyfallskartering där vi tittat på känsliga punkter ur ett kommunperspektiv, samhällsviktig verksamhet främst. Vad man ska göra åt det blir nästa steg.
Selångersån ett riskområde
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har i uppdrag att identifiera de områden i landet som har störst risk att drabbas av allvarliga översvämningar. Tidigare i år pekades Selångersån som rinner genom Sundsvall ut som ett riskområde av MSB.
– Det finns ett varningssystem i Selångersån, så vi kan se hur läget är, säger Mats Bergmark, biträdande förbundschef på Räddningstjänsten Medelpad.
Översvämningar kan vara mycket olika, förklarar han.
– Det är väldigt stor skillnad på en översvämning som beror på regn under lång tid, och om det kommer ett plötsligt skyfall. När dagvattensystemen blir fulla och bäckarna är fulla, det är väldigt olika scenarier, säger Mats Bergmark.