Linnéa Mothander

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så förbereder sig Sundsvall för översvämningar – hör hur VA- och dagvattensamordnare Linnéa Mothander ser på riskerna. Foto: Per-Erik Ström SVT

Klarar Sundsvall ett skyfall? – pekas ut som riskområde

Uppdaterad
Publicerad

Gävle drabbades av allvarliga översvämningar 2021, ett av de värsta skyfallen i svensk historia. Åre hade ett oväder förra sommaren som resulterade i ett omfattande jordskred. Hur klarar Sundsvall ett extremt skyfall?

– Sundsvall har lite tur, för att det lutar ner mot Selångersån. Mycket handlar om hur vi kan ta vattnet ner till ån på ett tryggt sätt så det inte eroderar, blir ras och skred, säger Linnéa Mothander som är VA- och dagvattensamordnare för Sundsvalls kommun.

Man tittar bland annat på avledningsvägar.

Extremväder i Sverige

– Vi har gjort en skyfallskartering där vi tittat på känsliga punkter ur ett kommunperspektiv, samhällsviktig verksamhet främst. Vad man ska göra åt det blir nästa steg.

Selångersån ett riskområde

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har i uppdrag att identifiera de områden i landet som har störst risk att drabbas av allvarliga översvämningar. Tidigare i år pekades Selångersån som rinner genom Sundsvall ut som ett riskområde av MSB.

– Det finns ett varningssystem i Selångersån, så vi kan se hur läget är, säger Mats Bergmark, biträdande förbundschef på Räddningstjänsten Medelpad.

Översvämningar kan vara mycket olika, förklarar han.

– Det är väldigt stor skillnad på en översvämning som beror på regn under lång tid, och om det kommer ett plötsligt skyfall. När dagvattensystemen blir fulla och bäckarna är fulla, det är väldigt olika scenarier, säger Mats Bergmark.

Se Sundsvalls kommun karta över skyfallen här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Extremväder i Sverige

Mer i ämnet