Fler barn behöver tvångsvård på Sundsvalls sjukhus: ”Den gruppen ökar oroväckande”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns flera orsaker till de växande köerna till barn- och ungdomspsykiatrin, BUP i Västernorrland. En är att man tvingas prioritera inneliggande patienter som kräver dygnetruntvård. Det handlar om svåra ätstörningar och självskadebeteenden bland annat.

– De är inte många men det har ökat, säger Kristina Mårtensson områdesdirektör för psykiatri och habilitering.

Tidigare hade man enstaka fall av barn och unga med allvarlig psykiatrisk problematik per år. Nu är det fler och mer återkommande, vilket tar mycket resurser i anspråk.

Det handlar bland annat om olika former av självskadebeteenden och svåra ätstörningar.

Köer till BUP i Västernorrland

Ökat under pandemin

– Ökningen av allvarligare ätstörningar verkar vara lika över hela landet och vi har signaler om att det ökar även i andra länder i Europa, säger Kristina Mårtensson.

Hon säger att det är oklart vad det beror på men det sammanfaller med pandemin och en misstanke är att barn och ungas psykiska hälsa påverkats negativt av att skolarbetet förändrats och att man inte varit i ett socialt sammanhang som vanligt.

Även lindrig ohälsa ökar

Men hon ser också en ökning av problematik som är lindrigare eller måttlig och skulle kunna hanteras utanför sjukhuset.

– Man använder begrepp som att man har ångest och är deprimerad, men man är inte i det i klinisk bemärkelse. Det behövs mer insatser på primärvårdsnivå och där behöver vi bygga upp första linjens hjälp och där har man kommit längre söderut. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Köer till BUP i Västernorrland

Mer i ämnet