En delad bild som visar Lyggs vd Roope Kekäläinen i en mörk kostym med en prickig skjorta, och ett flygplan som flyger högt på himlen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Lyggs vd Roope Kekäläinen om varför de måste skjuta på starten med flyg till Stockholm från Sundsvall Timrå flygplats. Foto: SVT

Företaget Lygg skjuter på starten – har för få flygbokningar från Sundsvall-Timrå

Uppdaterad
Publicerad

Det kommer att gå flyg från Sundsvall-Timrå till Stockholm. Men bara om tillräckligt många bokar biljetter.

– Bokningarna är inte i närheten av vad de borde vara, vi är långt under snittet, säger flygreseplattformen Lygg:s vd Roope Kekäläinen.

Planerna var att det finska bolaget Lygg skulle ta över avgångarna till Stockholm den 4 november. Men på grund av det låga antal bokningar som endast bestått av ett par procent av tidigare bokningar, så har de beslutat att skjuta fram starten till den 11 november.

– Vi har inga kostnader för flygplan, för vi flyger inte än. Vi startar när biljettbokningarna kommer igång, säger Roope Kekäläinen.

Inriktade på affärsresor

Det finska bolaget är främst inriktade på affärsresor och kommer som det ser ut nu att använda sig av samma plan som skulle kört för SAS. Och biljetten måste bokas på deras webbsida.

– Vi har många besök på vår webbsida, det är ett nytt system. Vi har 100-tals bokningar men vi behöver fler för att köra igång. Vi har varit på plats i området i två veckor, väldigt kort tid. De flesta vet inte att vi existerar, säger Roope Kekäläinen.

Inga egna flygplan

En del av affärsmodellen bygger på att anpassa flygplanets storlek efter antalet passagerare. Om ett flyg har inte har tillräckligt antal passagerare avbokas resan senast 15 dagar före avresan och kunden får pengarna tillbaka.

Lygg äger inga flygplan själva, i klippet förklarar vd:n hur upplägget ser ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.