Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Per-Erik Ström/SVT

Förre kommunalrådet Peder Björk (S) om den misstänkta muthärvan i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

Sundsvalls kommun fick redan 2015 tips som gällde den nu polisanmälde före detta toppchefen i ett kommunalt bolag. Dåvarande kommunalrådet Peder Björk fick information om både tipset och den utredning som gjordes i kommunen.

– Det jag minns var att jag fick information av kommundirektören tillika Stadsbackens vd (Stefan Söderlund reds anm) att det genomfördes en granskning utifrån det tips som kommit in. Det handlade om hur den personen förhållit sig till sponsring, säger fd kommunalrådet Peder Björk (S), som i höst lämnade alla sina politiska uppdrag.

Var det en visselblåsning?

Muthärva med kommunala bolaget Skifu i Sundsvall

– Det beror på hur man definierar visselblåsning.

Avsteg från sponsringspolicyn

Vilken sponsring tipset handlade om säger han sig inte veta. Inte heller att kommunens moderbolag Stadsbacken vid tidpunkten betalade ut sponsringspengar tilll den anhöriges elitsatsning.

15 000 kronor rör det sig om, trots att principen är att kommunen och dess bolag ska sponsra föreningar, inte invidivder.

– Jag visste inte det förrän jag såg ert reportage häromdagen. Jag vet inte vilka grunder man gett det på och det är ingen fråga för politiken att fatta beslut om.

Intern granskning 2015

Kommunens granskning efter tipset 2015 ledde inte till några andra åtgärder än att man hade samtal med den berörda personen, säger han.

– Det fanns inget konkret att gå vidare med när de gällde det tips man fick då. Man tog ett samtal om vikten av att säkerställa... hur man skulle hantera frågorna.

Samtal trots resultatlös granskning

 Varför har man ett samtal om man inte tyckte det var några problem?

– Det vet jag inte det har jag inte fått återkopplat. Det var en personalfråga så vi hade ingen anledning att ställa ytterligare frågor

Flera frågetecken

Varför fick ni i den politiska ledningen i så fall information i ett personalärende?

– Utifrån att det kommit in ett tips, och det är klart att som ks-ordförande så händer det saker i en organisation så blir man informerad om olika saker. Det här var en sådan sak.

Ingen dokumentation

Varför fick ni inte se någon dokumentation?

– Det var ingenting vi begärde heller. Jag förutsätter ju att man hanterat det på ett sätt som var lämpligt vid det tillfället.

Varför finns ingen dokumentation i ett så viktigt ärende?

– Jag utgår från att man dokumenterat det man gjort på ett eller annat sätt. Men den frågan måste du ställa till de som gjort granskningen. Jag jag har inte tagit del av något skriftligt i alla fall.

Inga kommentarer

Har den här chefen varit föremål för diskussioner vid fler tillfällen ?

– Inte vad jag kan minnas.

Att chefen nyligen polisanmälts av det kommunala bolagets styrelse och fick sluta i våras, när Peder Björk (S) fortfarande var kommunalråd vill han inte kommentera.

– Jag har inga särskilda tankar om det. Jag har ingen mer kännedom än det jag läser i media. Det blir bara spekulationer. Polisanmälan är inte heller offentlig och med tanke på att det är en polisutredning tänker jag att man bör vara försiktig med att spekulera.

Fotnot: texten är ändrad på en punkt. Kommunens moderbolag Stadsbacken har betalat ut pengar för att det ska förekomma reklamdekaler från Sundsvall Energi. Det är inte Sundsvall Energi som beslutat om stödet och inte heller betalat ut det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Muthärva med kommunala bolaget Skifu i Sundsvall

Mer i ämnet