Stefan Holgersson har själv jobbat som polis, men är numera professor i polisvetenskap vid universitetet i Oslo. För tre år sedan skrev han en omfattande forskningsrapport om polisens nya larmorgaisation.
Dyrare och sämre
Händelsen i Härnösand är inte unik, menar han. Det händer gång på gång.
– Jag varnade för detta redan då men tyvärr tar polisen inte sitt ansvar. De nya ledningscentralerna är helt enkelt en dålig lösning som inte fungerar som den ska. Man har blivit sämre på att lösa brott, man har sämre möjligheter att hjälpa allmänheten och man har sämre möjligheter att tillvarata personalens kunskap. Det har dessutom blivit dyrare, säger han.
Bakgrunden är att polisen 2015 lade ner 21 länskommunikationscentraler och ersatte dessa med sju regionledningscentraler. Planen var att det skulle bli bättre men kritiken hördes redan då. I främst skogslänen uttrycktes farhågor från såväl poliser, politiker som allmänheten att polisen skulle förlora lokalkännedomen.
Mörkertal av missar
Enligt Stefan Holgersson är det precis det som hänt. Dels har det inträffat flera uppmärksammade fall av missbedömda larm, dels menar han att det finns ett mörkertal av händelser som inte nått offentligheten.
– Frågan är hur många gånger folk ska råka illa ut innan någon tar ansvar. Det här har jag varnat för i flera år samtidigt som jag ser att det händer gång på gång. Larmoperatörer och poliser hör av sig till mig och berättar om olika fel och brister. Det är dags att polismyndigheten tar ansvar för en illa fungerande organisation, säger Holgersson.