Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Joakim Sandberg, professor i praktisk filosofi vid Göteborgs universitet, berätta vilka problem han ser med den typen av bonussystem som Nouryon använder. Foto: SVT Grafik, SVT Lars Wiklund

Forskaren listar: Här är tre problem med bonussystemet på Nouryon

Publicerad

Nouryons medarbetare betygssätts varje år utifrån en femgradig skala – och får olika storlekar på sin bonus utifrån vilket betyg de fått. Joakim Sandberg, professor i praktisk filosofi vid Göteborgs universitet, ser flera problem med systemet.

– Individuell bonussättning tror jag är vanligare i andra typer av arbeten, där man mer själv står för prestationen.

Hör Sandberg berätta vilka problem han ser med den typen av bonussystem som Nouryon använder.

Bonussystemet innebär i praktiken att personer som gör samma arbetsuppgifter och arbetar i samma skiftlag kan få olika betyg och därmed olika summor.

– Det är ekonomiskt och moraliskt problematiskt. Ekonomiskt för att man inte kan få incitamentet att prestera på det sätt som ledningen vill och moraliskt för att det blir upp till ledningens godtycke att sätta de här betygen, vilket verkar vara ett problem i den här verksamheten, säger Joakim Sandberg, professor i praktisk filosofi vid Göteborgs universitet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vittnesmålen om tystnadskulturen inifrån Nouryon i Örnsköldsvik Foto: SVT/Peter Nässén

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granska kemijätten i Nouryon i Örnsköldsvik

Mer i ämnet