Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT/Thomas Sundberg, SVT Grafik

Tystnadskultur och mobbning – här är vittnesmålen från Nouryon i Örnsköldsvik

Publicerad

I begäran om åtgärd, en så kallad 6:6a, som skyddsombuden på Nouryon skickade till Arbetsmiljöverket förra året beskrevs kränkande särbehandling, hot och en tystnadskultur på arbetsplatsen i Örnsköldsvik. Anmälan ledde till ett krav på företaget att undersöka situationen.

Även till SVT vittnar anställda om en arbetskultur kantad av utskällningar, mobbning och rädsla för repressalier mot den som påtalar brister.

I klippet: Hör de anställda berätta om rädslan på arbetsplatsen.

Flera anställda, både kvinnor och män, berättar för SVT att de upplevt sig mobbade av en chef för sitt utseende och att de även på andra sätt ska ha utsatts för kränkande särbehandling.

SVT granska kemijätten i Nouryon i Örnsköldsvik

De vittnar om att företaget präglas av en tystnadskultur där man som anställd är rädd för repressalier om man påtalar brister.   

– Man tystar de som faktiskt vågar säga saker och då förankrar man den här tystnadskulturen, berättar en anställd.

Brister i visselblåsarfunktionen

Ledningen säger att de uppmanar alla att använda visselblåsarfunktionen ”Speak-Up” som finns på arbetsplatsen.

– Anmälan i Speak-Up kan göras både anonymt och icke anonymt. Görs anmälan anonymt går det inte att ta reda på vem som gjort anmälan, om inte anmälaren senare ger sig till känna.

Men i en intern policy som SVT Västernorrland tagit del av, finns det uppgifter om att det går att ta reda på vem som står bakom anmälningarna. I dokumentet står det:

”Om du avsiktligt gör en falsk anklagelse, gör en anmälan i ond tro eller missbrukar rapporteringsprocessen – kommer detta att ses som ett brott mot denna policy och lämpliga åtgärder kan vidtas”.

Ny inspektion

I februari i år krävde Arbetsmiljöverket att företaget undersöker arbetsförhållandena och på torsdagen gör Arbetsmiljöverket en uppföljande inspektion på fabriken. Då ska Nouryon visa vilka åtgärder som vidtagits efter föreläggandet och redovisa sina rutiner för visselblåsarfunktionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vittnesmålen om bestraffningsmiljön inifrån Nouryon i Örnsköldsvik. Foto: SVT/Peter Nässén

Visselblåsarlagen i korthet:

• En visselblåsare är någon som rapporterar/slår larm om oegentligheter och missförhållanden, ofta på den egna arbetsplatsen.

• Visselblåsarlagen infördes under 2021 och är till för att man ska kunna larma om missförhållanden både på en arbetsplats och till en myndighet.

• Offentliga arbetsgivare med minst 50 anställda ska sedan förra året ha en intern visselblåsarfunktion. Från och med december 2023 gäller kravet även för privata arbetsgivare med samma mängd personal.

• Visselblåsare ska skyddas mot repressalier från arbetsgivare och larmen ska hanteras av särskilt utsedda personer som ska vara oberoende och självständiga.

Källa: Arbetsmiljöverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granska kemijätten i Nouryon i Örnsköldsvik

Mer i ämnet