I klippet: Hör de anställda berätta om rädslan på arbetsplatsen.
Flera anställda, både kvinnor och män, berättar för SVT att de upplevt sig mobbade av en chef för sitt utseende och att de även på andra sätt ska ha utsatts för kränkande särbehandling.
De vittnar om att företaget präglas av en tystnadskultur där man som anställd är rädd för repressalier om man påtalar brister.
– Man tystar de som faktiskt vågar säga saker och då förankrar man den här tystnadskulturen, berättar en anställd.
Brister i visselblåsarfunktionen
Ledningen säger att de uppmanar alla att använda visselblåsarfunktionen ”Speak-Up” som finns på arbetsplatsen.
– Anmälan i Speak-Up kan göras både anonymt och icke anonymt. Görs anmälan anonymt går det inte att ta reda på vem som gjort anmälan, om inte anmälaren senare ger sig till känna.
Men i en intern policy som SVT Västernorrland tagit del av, finns det uppgifter om att det går att ta reda på vem som står bakom anmälningarna. I dokumentet står det:
”Om du avsiktligt gör en falsk anklagelse, gör en anmälan i ond tro eller missbrukar rapporteringsprocessen – kommer detta att ses som ett brott mot denna policy och lämpliga åtgärder kan vidtas”.
Ny inspektion
I februari i år krävde Arbetsmiljöverket att företaget undersöker arbetsförhållandena och på torsdagen gör Arbetsmiljöverket en uppföljande inspektion på fabriken. Då ska Nouryon visa vilka åtgärder som vidtagits efter föreläggandet och redovisa sina rutiner för visselblåsarfunktionen.
Visselblåsarlagen i korthet:
• En visselblåsare är någon som rapporterar/slår larm om oegentligheter och missförhållanden, ofta på den egna arbetsplatsen.
• Visselblåsarlagen infördes under 2021 och är till för att man ska kunna larma om missförhållanden både på en arbetsplats och till en myndighet.
• Offentliga arbetsgivare med minst 50 anställda ska sedan förra året ha en intern visselblåsarfunktion. Från och med december 2023 gäller kravet även för privata arbetsgivare med samma mängd personal.
• Visselblåsare ska skyddas mot repressalier från arbetsgivare och larmen ska hanteras av särskilt utsedda personer som ska vara oberoende och självständiga.
Källa: Arbetsmiljöverket