PCB, DDT, dioxiner och tungmetaller, ämnen som anses vara bland det giftigaste människan skapat, och allt finns på havsbotten längs Västernorrlands kust, det visar färska undersökningar. Det är industriepokens mångåriga påverkan med utsläpp av fiberhaltigt material rakt ut i havet som skapat situationen.
– Jag kan bara bedöma att det är en risk för våra djur och vår natur, jag kan inte bedöma om det är en risk för människor, men det är för att få veta mera som vi gör såna här undersökningar, säger Irene Hedlund, Länsstyrelsen i Västernorrland.
Ingen forskning kring människor
Forskning på andra håll har visat att de aktuella miljögifterna är hormonstörande och kan orsaka lägre födelsevikt på barn och nyligen har man även sett ett samband mellan gifterna och fetma och diabetes men här i länet har inga större undersökningar av påverkan på människor gjorts, förutom en punktundersökning vid det dioxinförgiftade sågverksområdet i Marieberg vid Kramfors. Så trots att färska analyser av såväl vattenmiljön som ägg från toppkonsumenter som havsörn tyder på att Västernorrland kust är ett av de värst drabbade områdena i landet vet vi nästan ingenting om hur de som bor här påverkas av gifterna.
Mer pengar behövs
Naturhistoriska riksmuseet och Livsmedelsverket tar prover på fisk, bland annat i Gaviksfjärden söder om Örnsköldsvik, prover som inte visat på anmärkningsvärt höga gifthalter, men som visar att halten av dioxiner är högre i både Bottenhavet och Bottenviken än i Östersjön men sammantaget behövs det större resurser för att ta reda på vad de gamla miljösynderna betyder för såväl människor som djur, det är de flesta överens om.
– Jag hoppas på att myndigheter ska bevilja mer medel när man märker att vi fortfarande har ett stort problem med miljögifter här och havsörnarna har höga gifthalter. Vi måste undersöka om det sker en spridning av gifterna upp i näringskedjan, säger Irene Hedlund på Länsstyrelsen i Västernorrland.
Sanering dyrt
I framtiden kan det även bli fråga om sanering, man har gjort försök med att frysa ned ansamlingar av förorenad fibermassa för att kunna flytta stora sjok utan att gifterna läcker ut. Men all form av sanering är dyr och även för de åtgärderna krävs ekonomiska resurser, vad man än ska göra. Och miljöminister Lena Ek(C) lovar att försöka hjälpa till.
– Ja, jag ska göra allt vad jag kan för det, det kan jag lova, säger hon till Mittnytt.