Till vänster: barnben som springer på förskola. Till höger; Olle Åkerlund, socialdemokraterna i Sundsvall, ordförande i barn-och utbildningsnämnden

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Stabilare bemanning betyder också en större stabilitet för våra barn” – hör Olle Åkerlund (S) berätta mer om vad det nya förslaget innebär i klippet. Foto: SVT

Förslaget: Fler barnskötare inom förskolan i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

Inom barnomsorgen i Sundsvalls kommun är målet att 60 procent av de anställda är utbildade förskollärare och 40 procent barnskötare. Nu lägger den politiska majoriteten fram ett nytt förslag som enligt dem ska underlätta bemanningsproblemen inom förskoleverksamheten.

De nuvarande 60/40-målen kommer från ett äldre tjänstemannabeslut som nu bland annat Socialdemokraterna i Sundsvalls kommun vill ändra på och klubba igenom politiskt.

Det nya målet ska istället bli 50 procent förskollärare och 50 procent barnskötare.

Vill ge tryggare anställningar för barnskötare

Enligt Olle Åkerlund (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Sundsvall, har det tidigare beslutet om att ha 60 procent förskollärare och 40 procent barnskötare lett till fler vikariat inom förskola.

– Det ligger inte alls i linje med det vi vill i kommunen där vi vill ha mer tillsvidareanställningar och stabilare bemanning, säger han.

Med mängden otrygga anställningar menar Socialdemokraterna att fler barnskötare väljer att byta bransch. Därför hoppas man att erbjudandet kommer leda till fler fasta anställningar, både för förskollärare och barnskötare.

– Man vill inte gå som vikarie i flera år utan man vill ha en tillsvidareanställning, säger Louise Häggquist, sektionsföreträdare Kommunal.

Beslut om det nya förslaget kommer fattas på onsdag i Barn- och utbildningsnämnden.

Fackförbundet ej med i förslaget

Även om politikerna och Kommunal är överens om förslaget var det en part som inte fanns med vid träffen med SVT Västernorrland när förslaget presenterades, fackförbundet Sveriges lärare.

Ni har inte kommunicerat det här till Sveriges lärare, hur tror ni att de ser på det här?

– De måste svara på det själva, men att vi nu skaffar en plan för hur vi ska få fler förskollärare till våra förskolor, det tror jag de ser positivt till, säger Olle Åkerlund.

Fotnot: Den 20 december beslutade ansvarig nämnd att målet med 60 procent förskollärare kvarstår. Men det finns ett delmål på 50 procent, vilket betyder att förskolor som uppnår delmålet kan tillsvidareanställa barnskötare.

Hör vad Sveriges lärare i Sundsvall har att säga om det nya förslaget i spelaren nedan.

Jessica Bystedt från faxkförbundet Sveriges lärare kritisk till Sundsvalls kommuns nya förslag om barnskötare

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det här är inte lösningen”, säger Jessica Bystedt, ledamot Sveriges lärare i Sundsvall. Hör mer om varför hon och fackförbundet är kritiska till det nya förslaget i klippet. Foto: Vilma Pettersson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.