Batterilager i Isbillen, västra Ångermanland

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
36 containrar med drygt 2 000 batterier ska hålla elnätet stabilt och väntas stå klart till våren – i klippet får du veta mer om Nordens största lager. Foto: Hans Lindblom

Nordens största batterilager byggs i Ångermanland: ”Vi kommer att få se många fler”

Uppdaterad
Publicerad

Det franska energiföretaget Neoen har investerat en halv miljard i Isbillen Power Reserve, ett batterilager som ska vara i drift våren 2025, på gränsen mellan Västernorrland och Jämtland. Det byggs med kinesiska batterier och fransk och italiensk teknik.

– Det här är en del av den framtida energilösningen, menar den projektansvarige för det franska företaget.

Byggplatsen Isbillen är ingen by, platsen består bara av två höjder och en tjärn. Men där, djupt inne i Ångermanland, precis vid gränsen till Jämtland, färdigställs just Nordens största batterilager. Det franska företaget Neoen investerar en halv miljard i projektet (se klippet med den franske platschefen längre ner i artikeln).

Mitt i ett stort vindkraftsområde

Vägen till Isbillen går längs en slingrig och dålig grusväg från Ramsele genom de små byarna Lungsjön, Hocksjön, Björkvattnet och Björkhöjden.

I området runt finns över tvåhundra vindkraftverk och ett utbyggt, robust, elnät – ett avgörande skäl till att lagret hamnat just här.

Andra batterilagret på kort tid

Det har varit lite av en boom de senaste åren att bygga upp batterilager, och Isbillen är det franska bolagets andra satsning på kort tid.
I somras invigdes en mindre anläggning, Storen Power Reserve, bara några kilometer in i Jämtland.

– Det har funnits ett stort behov, samtidigt som priserna varit höga för de här tjänsterna, säger Kristian Lilliesköld på Neonen, .

Ska stötta upp elnätet

Lagret består av 36 stycken containrar med drygt 2 000 batteripack, och tanken är att batterilagret ska hjälpa till att hålla frekvensen i elnätet uppe när exempelvis vindsnurrorna inte levererar tillräckligt.

Ett par timmar kan ett batterilager förse nätet med ström, sen tar vattenkraftverken över.

Salim Sba, platschef vid batterilagret Isbillen i västra Ångermanland

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar platschefen Salim Sba om utmaningarna med att jobba på ett stort bygge – där avstånden är långa. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.