När sjukfrånvaron var som högst 2015 låg den på 7.5 procent. Hittills i år ligger den totala sjukfrånvaron på 5,4 procent.
– Vi har jobbat på lite olika sätt, bland annat har vi gjort en stor kartläggning. Den visade att det fanns brister och resultatet har lett till olika åtgärder. Allt från utbildningsinsatser för chefer, skyddsombud och personal inom HR- området, säger Annika Lindblom, HR-strateg på Region Västernorrland.
Bättre samverkan med Försäkringskassan och Länshälsan
– Vi har också förbättrat vår rehabiliteringsprocess. Vi har startat upp en fördjupad samverkan med Försäkringskassan, både operativt och strategiskt. Sedan har vi jobbat mycket med företagshälsovården, fortsätter hon.
I arbetet med att minska sjukfrånvaron har Region Västernorrland inte haft några speciella resurser utan man jobbat med befintlig personal och befintliga medel.
Långtidssjukskrivningar stod för den största delen av sjukfrånvaron
- Cheferna måste ju också bli medvetna om till exempel arbetsanpassningar, hur man kan göra det när medarbetare som har varit sjuka ett tag ska komma tillbaka i arbete. Det är ju inte bara att kliva in och jobba 100 procent utan man kanske måste trappa upp. Man kan behöva hjälpmedel och där kan ju företagshälsovården vara ett bra stöd, säger Annika Lindblom.
Att Försäkringskassan har striktare regler har viss betydelse för minskningen.
– Målet som finns nu är max fem procents sjukfrånvaro, säger Annika Lindblom.