Kollage: Till vänster Tobias Batrapo som är behandlingsansvarig på Solgläntans behandlingshem. Han har mörkt snaggat hår och skägg. Till höger ”Tommy” som är en av de boende på HVB-hemmet, fotad bakifrån med en vit huvtröja uppdragen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Tobias Batrapo som är behandlingsansvarig på Solgläntan och ”Tommy” som säger att det förekommer droger på HVB-hemmet. Foto: SVT

Frustrerad personal på HVB-hem i Kramfors: ”Vi kan inte hindra ungdomarna att knarka ihjäl sig”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt personal på HVB-hemmet Solgläntan i Kramfors har socialtjänstlagen blivit ett hinder för att hjälpa ungdomar. Det har hänt att grupper av ungdomar brukat narkotika tillsammans och lämnat behandlingen.

– Med varje telefon jag har sett här inne så har jag sett en substans, säger ”Tommy” som vistats på HVB-hemmet i ett halvår.

När narkotika tar sig in på boendet blir lockelsen att återfalla i missbruk stor.

– Jag klarar inte av att hamna i en situation där jag har narkotika tillgängligt, säger ”Tommy” på Solgläntans behandlingshem utanför Kramfors.

Ett hot mot säkerheten

Socialtjänstlagen hindrar personalen från att stoppa narkotika och droger från att komma in på Solgläntan – men den är också ett hot mot säkerheten.

– Det var en kille som röjde att han var här. Två dagar senare ringde en person och sa att killen tillhörde deras gäng – och att vi skulle hålla oss undan när de kom och hämtade honom, säger Tobias Batrapo som är ansvarig för en del av behandlingen på Solgläntan.

Risk för överdoser

Så länge lagen stoppar personal från att kunna genomsöka väskor eller beslagta mobiltelefoner, blir den ett hinder för att hjälpa ungdomarna att bli drogfria.

– Det finns en oro för att man ska komma in på ett rum på morgonen för att väcka dem men att de ska ha dött av en överdos under natten. Det är tyvärr ingen omöjlighet, säger Tobias Batrapo.

Vad är ett HVB-hem?

Hem för vård eller boende (kallas HVB-hem) är ett ställe där man kan placeras om man har problem med exempelvis kriminalitet, droger eller psykisk ohälsa.

Det är socialtjänsten i hemkommunen som beslutar om placeringen och verksamheten styrs av socialtjänstlagen. Det är inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som är tillsynsmyndighet och behandlingshemmen drivs av olika aktörer, ofta privata.

Placeringen kan vara allt från bara några veckors akutplacering till upp mot två år, men vanligast är tre till sex månader.

Källor: Socialstyrelsen, Ivo, Nytida och Östersunds kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.