Camilla Waltersson Grönvall (M) blir upprörd när hon hör om hur HVB-hemmen inte kan hindra ungdomar från att ta med sig narkotika eller vapen till behandlingshemmen.
– Låt mig vara väldigt tydlig. Det är fullständigt orimligt, säger hon.
Behöver lagen ändras?
– Utan tvekan, och jag är förvånad över att det fått gå så här långt, säger Camilla Waltersson Grönvall.
Hon säger att hon redan satt igång ett skyndsamt arbete med att ändra lagen, så att det blir möjligt.
Ingen lagändring i år
Hon säger att hon har en dialog med olika aktörer, som alla beskriver behovet av förändring. Regeringen kommer därför initiera de utredningar och den lagstiftning som behövs för det. När det kan bli verklighet kan hon idag inte säga.
– Det tar tid att ändra lagar, och det ska det göra. Men vi kommer inte att fördröja den här processen på något sätt, utan kommer att agera med kraft så det kan ske så fort som möjligt, säger socialtjänstministern.
Vad är ett HVB-hem?
Hem för vård eller boende (kallas HVB-hem) är ett ställe där man kan placeras om man har problem med exempelvis kriminalitet, droger eller psykisk ohälsa.
Det är socialtjänsten i hemkommunen som beslutar om placeringen och verksamheten styrs av socialtjänstlagen. Det är inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som är tillsynsmyndighet och behandlingshemmen drivs av olika aktörer, ofta privata.
Placeringen kan vara allt från bara några veckors akutplacering till upp mot två år, men vanligast är tre till sex månader.
Källor: Socialstyrelsen, Ivo, Nytida och Östersunds kommun