– Det är en oerhörd känsla, det går inte att förklara, säger Kenneth Elfving.
SVT: Hade du väntat dig det?
– Nej, det hade jag inte. Inte efter de negativa besked jag fick från början. Jag hade inte väntat mig det här över huvud taget.
Knäckt
Då vi hösten 2012 inledde en serie inslag om Kenneth Elfving från Berge norr om Härnösand var han en knäckt man.
Ett halvår dessförinnan hade han opererats för spottkörtelcancer, fått ansiktsnerven avskuren och halva ansiktet hade blivit totalförlamat.
Han hade blivit informerad på förhand om att läkarna under ingreppet kunde bli tvungna att skära av ansiktsnerven, men eftersom spottkörtelcancer har en dödlighet på cirka 50 procent tyckte Kenneth att han egentligen inte hade något val.
I onödan
Efter operationen kom dråpslaget.
Det konstaterades att den ställda diagnosen var fel – det rörde sig inte om spottkörtelcancer utan om lymfom, en annan lindrigare cancerform som inte opereras utan behandlas med cellgifter.
Ingreppet hade alltså gjorts i onödan.
Fortfarande men
Efter totalt ett 15-tal plastikkirugiska ingrepp för att försöka reparera skadan, har han fortfarande svåra men. Framför allt är det det ena ögat, som han inte kan stänga, som ställer till det.
– När jag ska duscha måste jag ha simglasögon. När jag är ute och det blåser lite måste jag ha solglasögon, alternativt svetsglasögon. Kör jag skoter, vilket jag gör ofta, blir det problem när ögat rinner hela tiden. Och när jag är bland folk i olika sammanhang så kommer det en tår rinnande nerför kinden då och då. För dem som inte vet vad som hänt mig blir det ju förstås lite märkligt minst sagt, säger Kenneth och skakar på huvudet.
Svårt att äta
– Sedan blir det ju problem när jag ska äta eftersom halva ansiktet är förlamat. Jag kan inte tugga på ena sidan, och jag biter mig ofta i läppen. Att dricka är också svårt eftersom ena mungipan är slapp, det rinner väldigt lätt ut på sidan.
– Och så är det det utseendemässiga då. Ja, jag blir ständigt påmind om det här. Varje dag, i stort hela tiden, berättar han.
Sjukvårdens egen utredning av händelsen slog fast att det varit svårt att ställa diagnosen, och eftersom man misstänkte spottkörtelcancer som har hög dödlighet ansågs det tvunget med operation för att inte ta några risker.
I och med det, fick Kenneth heller ingen ersättning från Patientförsäkringen.
Vändning
Men sedan han begärt en ny utredning och ett yttrande från den högtre instansen Patientskadenämnden tog allt en ny vändning.
Kompletterande uppgifter hämtades in, medicinsk expertis konsulterades – och nu kom Patientförsäkringen i en ny samlad bedömning fram till att det sammantaget ändå funnits goda möjligheter att ställa rätt diagnos, och därmed undvika den ödesdigra operationen.
Kenneth Elfving fick full upprättelse.
– Ja, deras utlåtande kan inte misstolkas. Det är en tydlig helomvändning, säger en nöjd Kenneth när han återingen läser igenom beslutsformuleringarna.
Överraskad
SVT: Är du överraskad över att de gör en så tydlig ”pudel”?
– Ja, det måste jag säga. Jag blev uppriktigt förvånad när beskedet kom.
SVT: Kan du ändå känna dig förbittrad gentemot sjukvården? Det som hänt har ju hänt?
– Ja, och det tycker jag att jag har rätt att vara också. De har ju gjort jävulska ingrepp i miin kropp, som var fel.
Erkännandet viktigast
Men nu har Kenneth alltså fått rätt, och han förväntar sig en rejält tilltagen ersättning. Men det som smäller högst är ändå något annat än pengar.
– Ja, erkännandet är det viktigaste. Att man tar till sig det här i vården och ändrar rutinerna så att inte fler drabbas så här. Det är det viktigaste för mig.
SVT: Kan du känna att du i förlängningen gjort en insats för andra patienter i din situation?
– Ja, om vården tar till sig det här och ändrar rutinerna så att fler inte råkar ut för det jag råkat ut för, så har jag gjort nånting bra.