Polisbilar med blåljusen på efter en dödsskjutning i centrala Gävle.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I slutet av juli i år sköts en ung man med gänganknytning ihjäl i centrala Gävle. Två tonåringar från Örnsköldsvik respektive Sundsvall sitter häktade för mordet. Se mer i videon om hur de kriminella nätverken värvar unga våldsutförare från Norrland. Foto: privat

Kriminella gängen rekryterar ungdomar i Västernorrland – för att gå under polisens radar

Uppdaterad
Publicerad

Fyra tonåringar från Västernorrland – två från Örnsköldsvik, en från Härnösand och en från Sundsvall – misstänks för delaktighet i två mord i Sverige i sommar.

Det handlar om dödsskjutningarna i Bagarmossen och i Gävle i juli.

Det här är exempel på hur de kriminella gängen går utanför storstadsområdena när de värvar utförare av grova våldsbrott.

I början av juli i år skjuts en tonåring – utan gängkoppling – ihjäl i Bagarmossen i södra Stockholm.

Knappt tre veckor senare skjuts en man i 25-årsåldern till döds i centrala Gävle.

Knarkkriget i Sundsvall

Gemensamt för dessa två uppgörelser med dödlig utgång i den gängkriminella världen är att de är exempel på hur nätverken rekryterar mycket unga utförare av grova brott utanför storstäderna.

Gemensamt är också att de misstänkta mördarna i båda fallen kommer från Västernorrlands län.

Alla fyra häktade nekar

Totalt fyra tonåringar från Västernorrland sitter alltså häktade på sannolika skäl misstänkta för mord respektive medhjälp till mord eller grovt vapenbrott. Alla nekar till anklagelserna.

Men varför värvar gängen norrländska tonåringar för att utföra mord, grova vapenbrott, sprängningar och hantering av stora mängder narkotika?

I videon ovan förklarar SVT Stockholms kriminalreporter Kovan Alshawish hur de kriminella nätverken tänker och gör när de rekryterar ”barnsoldater” från mindre orter i norra Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knarkkriget i Sundsvall

Mer i ämnet