Enligt Brottsförebyggande rådet sker de kriminella gängens rekryteringar i många fall på platser där nätverken vet att ungdomarna de vill locka till sig finns. Till exempel vid fotbollsplaner, i aktivitetshus, på gator och torg – och på fritidsgårdar.
Precis så var det i Nacksta fram till och med i fjol, en utveckling som successivt hade eskalerat och kulminerade under hösten 2023.
Till slut tog vuxenvärlden krafttag för att stoppa det hela. Genom projektet SSPF (Skola, socialtjänst, polis och fritid inom Sundsvalls kommun) stängde fritidsgården i Nacksta tillfälligt.
När den öppnade igen efter fyra dagar hade den övre åldersgränsen sänkts från 19 till 18 år och personer med misstänkt eller dokumenterad gängtillhörighet portades från ”Gården”.
Inga hämndaktioner
– Det har gått bra, och just nu är läget ganska lugnt. Förutom en söndersparkad bil här utanför har vi inte drabbats av några repressalier så att säga från gängen, berättar Tommie Nordlund.
Har 12-13-åringar en realistisk chans att säga nej till gängen, om de inte vill?
– Om vuxenvärlden griper in på något sätt. Föräldrarna, skolan, socialtjänsten eller polisen. Redan i fjärde-femte klass kan man se om ett barn är på väg in i gängmiljöerna och behöver hjälp.
För dem som redan är inne i gängkriminalitet men vill komma ur den kan en möjlig brytpunkt vara att man helt enkelt åker fast, säger Tommie Nordlund. Då, om inte förr, kan det vara tillfälle att sätta in insatser.
Dålig föräldrakoll
– Men föräldrarna har ofta dålig koll på sånt här. Det är lätt för de unga att mörka vad som pågår, fortsätter han.
Ibland kan det gå väldigt långt innan en mycket ung persons grova kriminalitet uppdagas.
– Det har hänt att de haft skulder på flera hundra tusen kronor som deras familjer tvingats betala.
Sspf i Sundsvall
SSPF innebär att skola, socialtjänst, polis och fritid inom Sundsvalls kommun samarbetar med vårdnadshavare för att vända en negativ utveckling hos en ung person.
Representanter från berörda parter träffas, utbyter information och planerar för vad som behöver göras och vem som ska göra det.
Tanken är att tidigt fånga upp ungdomar mellan 10 och 18 år som har riskbeteenden kopplat till kriminalitet och/eller missbruk.
Några av kriterierna nedan bör vara uppfyllda för att SSPF-samverkan ska kunna bli aktuell:
- Misstanke om kriminella handlingar (som våld, stöld etc).
- Bruk av eller försäljning av alkohol och narkotika.
- Rör sig i olämpliga, destruktiva miljöer.
- Oro kring kamratkontakter.
- Hög skolfrånvaro.
(Källa: Sundsvalls kommun)