Polishund med förare söker spår på parkeringsplats.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I tingsrätten blev ingen dömd för skjutningen i Bosvedjan i Sundsvall i december 2022. Men nu säger sig polis och åklagare ha knutit en av de misstänkta till brottsplatsen – hör vice chefsåklagare Karin Everitt i klippet. Foto: Ylva Holmgren/SVT

Åklagarna har ny bevisning –Gängmålet efter tillslaget i Sundsvall upp i hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

I samband med att målet efter det stora polistillslaget motgängkriminaliteten går upp i hovrätten menar åklagarna att de har ny bevisning bland annat när det gäller skjutningen i Bosvedjan i december 2022.

– Vi kan knyta en av de misstänkta till brottsplatsen, säger vice chefsåklagare Karin Everitt till SVT.

Den 1 november kom Sundsvalls tingsrätts dom i målet som innebar att 20 misstänkta personer dömdes för gängrelaterad brottslighet i olika grad.

Den 21-årige huvudfiguren med kopplingar till det kriminella nätverket Foxtrot ansågs ha planerat och organiserat både sprängningar och dödsskjutningar på sina tidigare vänner, alla medlemmar i det rivaliserande Dalennätverket.

Knarkkriget i Sundsvall

Åklagarsidan yrkade på livstids fängelse men 21-åringen dömdes av tingsrätten till elva års fängelse.

Både han och ett flertal av de andra som dömdes i målet överklagade – men det gjorde också åklagarsidan.

Har kunnat spåra misstänkt

Vice chefsåklagare Karin Everitt och hennes kollega Henrik Wallin ville framför allt se fällande domar i delen som handlar om skjutningen i området Bosvedjan i Sundsvall strax före jul 2022 då en ung man skadades. I den delen vann de inte gehör utan tingsrätten friade alla misstänkta, då rätten inte ansåg att någon kunde bindas vare sig till brottsplatsen eller till själva gärningen.

– Men nu har vi kunnat spåra att en av de misstänkta färdats från brottsplatsen vid den aktuella tidpunkten, säger chefsåklagare Karin Everitt.

Den här bevisningen har alltså tillkommit nu på senare tid?

– Ja, det har den.

I videon utvecklar vice chefsåklagare Karin Everitt det – som hon bedömer – stärkta bevisläget inför rättegången i hovrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knarkkriget i Sundsvall

Mer i ämnet