• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Fyra åtalas för korruption

Gjorde inget – trots flera krav

Uppdaterad
Publicerad

Härvan är häpnadsväckande i sin omfattning – och svindlande till sin storlek. I centrum finns en statlig myndighet, Kriminalvården, som tycks saknat kontroll, insyn eller ens haft en aning vad som pågick. Den förre toppchefen tycks ostört kunnat syssla med sina lukrativa affärer.

Det är ett omfattande åtal som åklagarna på Riksenheten mot Korruption, Jan Axelsson och Gunnar Stetler har lämnat in till Stockholms Tingsrätt – 15 lådor med utredningsmaterial inför en rättegångsprocess som beräknas ta minst 50 rättegångsdagar i anspråk.

Enligt åklagarnas bedömning handlar det om 40 miljoner kronor i mutor -vilket skulle göra fallet till de mest omfattande mutåtalet i landet någonsin.

Muthärva inom Kriminalvården

I härvans själva epicentrum finns två personer -  en f d toppchef inom Kriminalvården och hans gode vän.

Den gode vännen ägde det konsultbolag som varit det ekonomiska navet i hela mutaffären.

Det var till detta bolag de utvalda entreprenörsföretagen skickade sina ”provisioner” – som tack för att man fått lukrativa kontrakt med Kriminalvården.

Kriminalvården fick upprepade krav

Deet hela har pågått mellan 2006 och 2009 – och en synnerligen besvärande omständighet för Kriminalvården är att  Riksrevisionverket just 2006 slog ner på kriminalvårdens rutiner kring avtal och upphandlingar. RRV krävde åtgärder omgående. Tre år senare, 2009, fann RRV att ingenting hade hänt.

Sett i ljuset av vad som presenterats i åtalet så är ju knäckfrågan; varför struntade man i kraven? Hade den förre toppchefens affärer kunnat avslöjas mycket tidigare om man tagit kritiken från Riksrevsionsverket på allvar?

2006 till 2009 var även tiden för bygget av superfängelset Saltvik i Härnsöand och projekteringen av fängelset som aldrig blev, Vecksom i Östersund. Byggen och planer i Norrland för totalt 1,5 miljarder

Mutor för 10 miljoner i Region Nord

– Det är tre punkter i åtalet som direkt berör det vi kallar Norrlandsanstalterna, säger överåklagare Jan Axelsson. Vi uppskattar att den förre chefen tagit mutor för ungefär 10 miljoner i avtal som rör just dessa.

På Region Nords kontor i Härnösand  vill ingen i dagsläget svara på några frågor från Mittnytt – allt ska gå via huvudkontoret i Norrköping, är beskedet.

Men enligt rättschefen, Elisabeth Lager ska även Region Nords ansvar i härvan prövas.

– Men det är ännu för tidigt att uttala sig om ansvarsfrågan, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Muthärva inom Kriminalvården

Mer i ämnet