Glädje förbytt i ny oro

Uppdaterad
Publicerad

Glädjen förra veckan förbyttes snabbt i ny oro. Migrationsverket har nu tidigarelagt asylprövningen av pizzabagaren Yahya ”Iza” Damlkhi i Söråker.

Asylprövningen som skulle ske i september har nu plötsligt flyttats fram till nästa vecka. Iza Damlkhi fru och dotter har kallats till ett möte med Migrationsverket utan närvaro av sitt ombud.

”Vad kommer att hända?”

Det tyder antingen på ett nära förestående beslut om uppehållstillstånd eller utvisning, uppger familjens ombud.

Fallet Iza

– Mötet med Migrationsverket var planerat till september men nu har vi plötsligt fått besked om att det ska ske nästa onsdag och nu vaknar oron igen. Vad kommer att hända, säger Iza.

Juridiskt limbo

Hans fall har väckt stor uppmärksamhet. Hans fru äger pizzerian i Söråker och själv har han varit i Sverige i tio år och jobbat som kock och pizzabagare på restaurangen. Han har haft arbetstillstånd men hamnade i ett juridiskt limbo i samband med arbetstillståndet som kock skulle förnyas. Eftersom hans tjänst på pizzerian  inte annonserats ut, vilket reglerna kräver, hotades han av utvisning till Jordanien.

Löfte om besked

Familjen har en flicka och väntar tillökning. Deras öde har väckt stor medial uppmärksamhet och i förra veckan kom så det oväntade beskedet från Migrationsverket att utvisningen av Iza Damlkhi skulle skjutas upp i väntan på en prövning av hela familjen. Migrationsverket lovade ett besked som skulle omfatta alla.

Utan advokat

I förra veckan innebar det en respit åtminstone till i september, men det gäller alltså inte längre.

Nu gäller nästa vecka och utan att familjen har rätt att företrädas av advokat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Iza

Mer i ämnet