Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Häggspinnlarverna har visat sig mer än vanligt i länet i år. Trädgårdsmästaren Cecilia Andersson berättar varför de attackerar träden. Foto: Per-Erik/SVT

Extra mycket häggspinnmal skapar spökträd i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

På många håll i Sundsvall och resten av länet har spåren efter häggspinnlarver varit extra tydliga i år. Orsaken till detta är än så länge oklar.

– Man kan tänka sig att en varm juni gynnar detta, säger Peter Nilsson, biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

Det ser spöklikt ut, nästan som att det skulle vara hämtat ur en skräckfilm – angreppen mot häggen som häggspinnarens larver gör. I år har de varit extra tydliga runt om i Västernorrland. På vissa håll har larverna, förutom träd, också spridit sig till lekstugor och odlingar.

Häggar är däremot spinnmalens basföda och därför äter de just häggblad, men kan enligt trädgårdsmästaren Cecilia Andersson också gå över till andra träd och provsmaka.

Häggspinnmal skadar inte träden

Även om det kan se lite läskigt ut med de invävda träden så är det ingenting som skadar dem, utan de återhämtar sig och gör det varje år.

– När det finns mat och när det finns många häggspinnmalar, då märks det tydligt i vår omgivning säger Cecilia Andersson.

Fenomenet har pågått i hundratals år, men enligt biologen Peter Nilsson har det förekommit ett större angrepp på häggträden under de senaste årtiondena.

Se spökträden och hör trädgårdsmästaren Cecilia Andersson berätta mer i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.