aktumottagning, sollefteå sjukhus camilla holgersson, verksamhetschef

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nya läkarresurser och gemensam träning av hela akutsvårdsteamet ska förhindra att det tragiska fallet med 18-åringen upprepas, berättar ansvariga chefen Camilla Holgersson. Foto: SVT

Hård kritik efter 18-årings död – så har Sollefteå sjukhus förändrat akutvården

Uppdaterad
Publicerad

Hösten 2022 dog en ung man hastigt på Sollefteå sjukhus efter att han sökt vård för körtelfeber. Efter händelsen har Ivo analyserat händelsen och riktar stark kritik på flera punkter mot sjukhuset.

– Vi kommer aldrig att kunna släppa den här händelsen, säger Camilla Holgersson, verksamhetschef.

– Åtgärderna som vi har vidtagit har lett till förändringar, säger Camilla Holgersson, verksamhetschef på akutmottagningen och medicinkliniken på Sollefteå sjukhus.

Utredning från Ivo (Inspektionen för vård och omsorg) visar att det fanns flera felhändelser som kunnat undvikas, bland annat bristande stöd och uppbackning för den AT-läkare som hade hand om patienten på akutmottagningen.

– Numera finns en överläkare dagtid på akuten, säger Camilla Holgersson.

Diagnosen var felaktig – åtgärder tog för lång tid

Den första diagnosen som gjordes – blodförgiftning – stämde inte. 18-åringen led sedan tidigare av körtelfeber och hade drabbats av en sällsynt och mycket akut komplikation där mjälten brast och skapade en massiv blödning.

Ivo tog under 2015 ett principbeslut om att AT-läkare inte ska arbeta självständigt på en akutmottagning, då det inte anses vara förenligt med god och säker vård.

Övar inför svåra akutlägen

– Vi övar nu gemensamt och tränar på att ta hand om akuta och allvarliga fall tillsammans, hela akutvårdsteamet, säger Camilla Holgersson.

– Idag möts patienter på akuten också direkt av sköterskor som gör en första bedömning, utan onödig tid i väntrum, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.