Två elever i årskurs fyra på Solenskolan i Härnösand blir intervjuade av reporter Anna Beijron

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur svårt är det att säga ifrån och hur känns det? Hör vad Mebetot och Alicia i årskurs fyra på Solenskolan svarar. Foto: Anna Beijron/SVT

Härnösandselever tränar på att säga ifrån mot mobbning i skolan: ”Jobbigt när det är någon som är cool”

Uppdaterad
Publicerad

Att säga ifrån mot mobbning önskar nog de flesta att de klarade av. Både om man själv blir utsatt eller om någon i ens närhet drabbas. Men hur lätt är det? Hör hur fjärdeklassarna Mebetot Teklebenset och Alicia Sundell resonerar.

Trots allt fler insatser i samhället för att förebygga mobbning, tycks upplevelsen av mobbning bland unga öka. Det visar organisationen Friends elevundersökning.

På Solenskolan i Härnösand har man kompisutbildningar för att skapa bättre relationer och mindre mobbning och kränkningar bland eleverna.

– Vi tränar till exempel på att säga ifrån, förklarar Alica som går i fyran.

Tre råd till unga

Friends är just nu ute på nationell turné där de bland annat lär ut tre tips för att barn ska stå upp för sig själv och andra:

1. Säg Hej – Ett enkelt hej kan göra att någon känner sig sedd och uppskattad.

2. Säg Till – Om du ser någon bli illa behandlad, säg till en vuxen direkt.

3. Säg Ifrån – Våga säga ifrån om du ser eller upplever något som inte känns rätt. Det kan förändra situationen.

Hur lätt är det att säga ifrån? Hur känns det? Och borde man göra det oftare? Hör vad fjärdeklassare i Härnösand svarar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.