Är utsläppet farligt för människor och kan man bada som vanligt i Härnösand framöver? Fredrik Lindgren på Havs- och vattenmyndigheten svarar. Foto: pressbild

Havs- och vattenmyndigheten om oljeutsläppet i Härnösand: Ovanligt med utsläpp från land

Uppdaterad
Publicerad

Det har snart gått en månad sedan flera tusen liter dieselolja läckte ut i havet från kraftvärmeverket i Härnösand. Dieseloljan har många negativa effekter på miljön och vattenlevande organismer, men på Havs- och vattenmyndigheten menar man att riskerna för människor i närmiljön är små.

– Det är aldrig bra att det kommer olja ut i den marina miljön, men det ser ofta mer ut än det är, säger Fredrik Lindgren på Havs- och vattenmyndigheten och syftar på att dieseln skapar ett skimmer och tydligt syns när den lägger sig på vattenytan.

Det var i mitten på oktober om ett haveri i en oljepump hos det kommunala bolaget Hemab ledde till att mellan 3 000 och 5 000 liter dieselolja rann ut i Härnösands djuphamn.

Saneringen viktig

Saneringen pågick i flera dagar. Dieseloljan är lättflytande och det går inte att få upp hundra procent.

– Jag tror att vi fått upp en stor del. Det går inte att säga exakt hur mycket, men det går inte att få upp allt. Länsar håller aldrig helt tätt, säger Andreas Hoff på räddningstjänsten i Höga Kusten Ådalen.

Farligt ämne med varningstext

Dieseloljan köper det kommunala Härnösand Energi och miljö AB av bolaget Preem. I deras säkerhetsdatablad kan man läsa om risker med ämnet, som att det kan orsaka cancer och organskador.

– Det är något som måste stå och handlar om den som hanterar produkten diesel. Men det är klart att de som jobbar med saneringen bör vidta försiktighetsåtgärder, säger Fredrik Lindgren.

Kan man bada?

Både på länsstyrelsen och kommunen har man berättat om oro för hur djurlivet i vattnet påverkas av utsläppet. Fiskar kan drabbas av nedsatt reproduktion bland annat. 

För människor i närmiljön anses däremot riskerna små – se varför i klippet.

Varningstext om dieseloljan

• Skadligt vid inandning

• Kan orsaka cancer vid hudkontakt

• Misstänks kunna skada det ofödda barnet (möjlig risk för fosterskador)

• Kan orsaka organskador genom lång och upprepad exponering

• Mycket giftigt för vattenlevande organismer med långtidseffekter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.