Agneta Ögren leder arbetet med att fastställa domen mot 44-åringen – så går processen till

Uppdaterad
Publicerad

Den 19 juli faller domen mot 44-åringen som är misstänkt för mordet på Malin Lindström i Husum 1996. Agneta Ögren är hovrättspresident vid Hovrätten för nedre Norrland, och fastställer domen tillsammans med ytterligare två juristdomare och två nämndemän.

– Alla är domare och har varsin röst, så på det sättet är vi jämställda, berättar hon.

De fem personerna som dömer i målet är tre juristdomare och två nämndemän, vilket det i regel är i hovrätten. Juristdomarna har en juristutbildning medan nämndemän är förtroendevalda personer.

Nu pågår arbetet med att skriva domen, som alltså presenteras 19 juli. När man ska besluta om skuldfrågan och eventuell påföljd väger allas röster lika tungt, oavsett om man är juristdomare eller nämndeman.

Fallet Malin Lindström

– Den som har minst antal år i domstolen börjar med att uttrycka sin åsikt just för att man inte ska följa med i fotspåren hos dem som är mer seniora. Om det finns olika uppfattningar så måste man formulera en fråga som man ska rösta om. Men det är inte säkert att det behöver bli så, säger Christian Dahlman, professor i juridik vid Lunds universitet.

Hör hovrättspresidenten Agneta Ögren och rättsexperten Christian Dahlman berätta om hovrättens arbete med domen i klippet ovan.

De dömer i målet om mordet på Malin Lindström

Tre juristdomare:

Agneta Ögren, hovrättspresident

Mikael Mellqvist, fd lagman (referent) 

Magnus Lindahl, rådman

Två nämndemän:

Allan Cederborg (M)

Camilla Westman (SD)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Malin Lindström

Mer i ämnet