En person i en beige kappa sitter utomhus med en park i bakgrunden. Till höger visas en svart bakgrund med olika punkter som handlar om psykisk ohälsa i skolan, inklusive rubriker som ”Obligatoriska lektioner i psykisk hälsa”, ”Workshops” och ”utbilda vårdnadshavare”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad kan skolan göra för att förhindra psykisk ohälsa? Se delar av förslaget från Christel Jonsson som fått flest röster genom tiderna i Härnösand. Foto: Stina Ahlinder/SVT

Hon vill göra skillnad för unga som mår dåligt – har skrivit förslag till politikerna i Härnösand

Uppdaterad
Publicerad

Efter att 18-åriga Joline från Härnösand tog sitt liv i somras så blev Christel Jonsson berörd och undrade vad hon kunde göra för att stötta familjen.

– Man kan skicka blommor, laga mat till familjen. Men jag tycker om att skriva, så jag valde att göra ett medborgarförslag, säger Christel Jonsson.

De senaste decennierna har det skett en ökning av psykisk ohälsa bland tonåringar i Sverige enligt Folkhälsomyndigheten.

Christel Jonsson har lämnat in ett E-förslag som invånare i Härnösands kommun kan rösta på. Förslaget handlar om att Härnösands skolor behöver arbeta mer aktivt för att förebygga och identifiera psykisk ohälsa hos elever.

Christel är noga med att betona att pedagoger och personal sliter. Hon vill inte att förslaget ska ses som kritik mot skolan.

– Jag tycker inte att man kan göra för mycket, säger hon.

Flest röster någonsin

Skolchefen Marie Blomberg i Härnösands kommun berättar att de arbetar förebyggande med hjälp av YAM (Youth aware mental health), Våga fråga och olika värdegrundsinsatser för att öka tryggheten.

För att ett E-förslag ska tas vidare för behandling krävs 50 röster. Christels förslag har fått totalt 179 röster.

– Förslaget är det som fått mest röster genom alla tider, 179 är väldigt mycket, säger Johanna Laine på Härnösands kommun.

Hit kan du vända dig angående självmord och psykisk ohälsa

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101. Alla dagar 06.00-24.00.

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt. Alla dagar 14.00-21.00.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. Alla dagar klockan 21.00-06.00. Det går även att chatta på deras hemsida.

Jourhavande präst nås via 112, be om att få prata med jourhavande präst. Alla dagar klockan 21.00-06.00. Det går även att chatta eller mejla.

SPES – Riksförbundet för Suicid Prevention och Efterlevandes Stöd 020–181800. Alla kvällar 19–22.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Här finns en längre lista på vart du kan vända dig för stöd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.