Tredelad bild. Vänster: SVT-mikrofon utomhus. Mitten och höger: personer med suddade ansikten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En gillar inte vanlig semla, en annan älskar den traditionella semlan och en tredje slår ett slag för hjortronsemlan. Vi fann en slags hatkärlek till bakverket bland de vi frågade. Foto: Anna Beijron/SVT

Hur vill du ha din semla? Frågan som splittrar Sundsvallsborna

Publicerad

Hjortronsemla, saltkaramell eller klassisk fettisdagsbulle? Nya varianter dyker upp varje år.

Vi frågade några Sundsvallsbor, och en Umeåbo på genomresa, hur de vill ha sin semla.

En del gillar den inte alls. Andra längtar efter det gräddiga bakverket och vill gärna äta den i varm mjölk, så kallad hetvägg.

– Det är krämigheten och konsistensen, förklarar Wichitsin Sinonngam när han beskriver vad han gillar med den klassiska semlan.

Fettisdag

Den ursprungliga semlan med grädde, mandelmassa och florsocker blev vanlig under mitten av 1900-talet.

SVT besökte macken och bageriet i Härnösand som har helt olika filosofi vad gäller försäljningen av semlor.

Men nu finns uppstickare med smak av äpple, hallon, lakrits och salt karamell, bland annat.

Åsikterna går isär, det framgår i videon där vi frågar:

  • Hur äter du din semla?
  • Vilken är din favorit?
  • Vilka smakar vill du se på en ny semla?

– Om man tillsätter syrlighet kan det vara ett bra alternativ. Som typ kiwi eller något sådant, säger Wichitsin Sinonngam.

VAD ÄR FETTISDAGEN?

Fettisdagen är den dag då vi av tradition äter semla, även kallad fastlagsbulle. Förr var det här sista chansen att få äta gott innan fastan som börjar dagen efter, på askonsdagen.

Fastlagen är tre festdagar innan fastan börjar.

De tre dagarna innan fastan består av fastlagssöndag (fläsksöndag), blåmåndag och fettisdag.

Ordet fastlag har vi fått från lågtyska vastel-avent, ordagrant ’faste-afton’.

Vitmat för att stå sig

I våra dagar är fettisdagen en gräddig högtid för semmelälskare och det är ett direkt arv från den katolska fastlagen där man alltså passade på att äta mycket och gott dagarna innan fastan började.

För att stå sig skulle man passa på att äta ”vitmat” som fisk, fläsk, ägg, mjölkprodukter och bröd bakat på fint vetemjöl.

Vår tids semla kom på bordet först under 1900-talet.

I folktron var fettisdagen också en bra dag att spå väder.

källa: Nordiska Muséet ,Svenska Kyrkan och Institutet för språk och folkminnen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fettisdag

Mer i ämnet