Ida Östensson står på en gata och tittar på en mobiltelefon

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det var modigt av tjejerna att berätta om det, säger Ida Östensson från stiftelsen ChildX efter att ha sett Uppdrags gransknings program ”Vapes mot sex”. Samtidigt är hon inte förvånad, hör varför i klippet. Foto: Berno Jonsson/SVT

Ida Östensson från ChildX: ”Modigt av tjejerna att berätta”

Uppdaterad
Publicerad

I veckans Uppdrag granskning vittnar ett 20-tal flickor i Sundsvallstrakten om hur män lockat med vapes utbyte mot sex. Det kan börja med kramar för att sen övergå till rena våldtäkter. En av de som reagerat efter programmet är Ida Östensson från stiftelsen ChildX.

– Det här är inte ett nytt fenomen, det kommer bara i olika former.

Ida Östensson är generalsekreterare för stiftelsen ChildX som arbetar för att stoppa sexuella övergrepp mot barn där förövaren använder betalning eller annan form av ersättning som ett av sina maktmedel. I SVT:s granskning berättar en flicka om hur hon erbjöds tio vapes mot en avsugning.

– Det här är inte ett nytt fenomen, det kommer bara i olika former. Nu är det vapes i Sundsvall men det här har funnits länge, säger Ida Östensson.

Det man ser blir normalt

På Childx, en stiftelse som arbetar för att stoppa kommersiell sexuell exploatering av barn både i Sverige och internationellt, har man sett att normaliseringen av kroppar som säljs eller används i utbyte av varor blir allt vanligare – speciellt på sociala medier.

Enligt en Sifoundersökning som gjordes för ett år sedan har nära var tionde tonårstjej utsatts för betalda sexuella övergrepp.

– När personer som barn och unga ser upp till berättar om att det här är lättförtjänta pengar så får unga upp ögonen för att göra det, säger Ida Östensson.

Vuxnas ansvar

Vem som ska ta ansvar för en förändring bör enligt Ida Östensson läggas på de vuxna i samhället. Hon var själv med och drev igenom samtyckeslagen.

– Vi måste prata om det. Normer kan alltid förändras och samtycke kan aldrig köpas eller ersättas.

Se granskningen i SVT Play: ”Vapes mot sex”

Fakta om kommersiell sexuell exploatering:

Kommersiell sexuell exploatering är sexuella handlingar i utbyte mot någon form av ersättning.

Sexuella handlingar kan vara att visa sig i en webbkamera, bli filmad i en sexuell situation eller ha sex eller göra sexuella handlingar med någon.

Ersättningen kan vara allt ifrån pengar, alkohol och droger eller tobak, eller någonstans att bo.

Källa: ChildX

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.