Montage med bild på Anders Karlberg i svart hoodie och till höger en bild på trampoliner.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anders Karlberg, en av grundarna och säkerhetsansvarig på Jump Yard, säger att skadefrekvensen i parkerna är ganska låga, och att det oftast är män över 18 år som skadar sig. Hör mer i klippet. Foto: Privat/SVT

Jump Yard om säkerheten: ”Män över 18 år har hög skadefrekvens”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Jump Yard är just säkerhet deras högsta prioritet för att minska risken att gäster gör illa sig.

Enligt företagets säkerhetsansvarige är skadefrekvensen ganska låg, och det är inte barn och unga som oftast skadar sig.

För tre veckor sedan öppnade Jump Yard i Sundsvall. Enligt företaget är säkerhet deras högsta prioritet och företaget följer den globala standarden för hur trampolinparker ska se ut, skötas och driftas. Dessutom har de egna huvudregler som personalen alltid går igenom med sina gäster flera gånger innan de får gå in i parkerna.

– Man får inte hoppa fler än en person på en trampolin, man får inte landa på huvudet eller magen och man ska inte hoppa över sin egen förmåga, säger Anders Karlberg, en av grundarna och säkerhetsansvarig på företaget.

Fler skador i nya trampolinparker

Han berättar att skadefrekvensen oftast är högre i början när en ny park har öppnat eftersom många gäster kanske är ovana.

– Om man ser över tid och jämför med andra sporter så har vi inte alls speciellt hög skadefrekvens, säger han.

Många säkerhetsskyltar i parkerna

Gästerna får även oftast värma upp med personalen och väl ute i parken finns både tv-skärmar och skyltar uppsatta med instruktioner och regler för vad man får, och inte får, göra som besökare.

– Vi har även skumgropar och airbags för att minska riskerna för skador, säger Anders Karlberg.

Hör Anders Karlberg berätta vilka som oftast skadar sig i parken – och hur Jump Yards ansvar ser ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.