Omnefjärden i Höga Kusten är hårt drabbad av övergödning.

Kamp mot fiskodlingar

Publicerad

Trots det vackra vädret är det inte många som vill ta ett dopp i Omnefjärden idag.

Övergödningen i Omnefjärden sprider ett grönt, slemmigt täcke i minsta vik och skreva. När det blåser från havet tar vågorna med sig stora sjok som lägger sig i vikarna flera meter ut från land.

Sandbottnarna där siken lekte är sedan länge borta. Ingen badar längre. Man vill helt enkelt inte trampa runt i sörjan.

Fiskodling i Höga kusten

– Det som tidigare var sandbottnar där vi kunde simma och bada och någon gång kunnat lägga ut siknät är borta. Det går inte längre. Nu får man vara glad om man kan få propellern så pass ren att man kan ta sig ut till Ulvön, säger Roger Nordin från intresseföreningen Rädda Höga Kusten.

Enligt intresseföreningen Rädda Höga Kusten är det konsekvenserna av odlingen av regnbågslax som finns på flera håll i Höga Kusten. Beräkningar som föreningen har gjort visar att fiskodlingarna släpper ut föroreningar i havet motsvarande 22000 människors årliga toalettbesök direkt ut i havet.

Vill utöka

Dessutom vill fyra av fem odlingar i Höga Kusten utöka sina verksamheter. Länsstyrelsen har fått in ansökningar från Mjällomsfisk och Ålands Fiskeriförädling AB. Det skulle betyda en ökning av utsläpp av bland annat fosfor och kväve motsvarande 37000 människors årliga toalettbesök, enligt Rädda Höga Kusten.

– Vi kommer att överklaga all verksamhet. Både den pågående verksamheten och den planerade. Vi kommer inte att tillåta att det här ska få fortsätta, säger Roger Nordin.

Efter ett protestmöte i Docksta för ett par veckor sedan verkar det som att intresseföreningen Rädda Höga Kusten fått upp frågan i den politiska debatten. Riksdagsledamoten Helena Leander (MP) vill nu ha svar från Miljöminister Lena EK (C) om det hon anser vara släpphänta regler kring fiskodlingar.

– Jag är bekymrad över att Åländska fiskodlare väljer att flytta sin verksamhet till Sverige på grund av våra slappa regler. Därför ställer jag frågan till miljöminister Lena EK (C) om hon är beredd att ta initiativ till skärpta regler för fiskodlingar, säger Helena Leander (MP).

Går hela vägen

Nu hoppas intresseföreningen Rädda Höga Kusten att politiken ska få fart på debatten men händer inget är man beredda att gå hela vägen till EU för att bli av med fiskodlingarna.

– Det slutar väl inte förrän vi kommer dit om inte politiker och tjänstemän tar sitt förnuft tillfånga och reglerar det här på hemmaplan, säger Roger Nordin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fiskodling i Höga kusten

Mer i ämnet