I materialet framhålls att de högsta riskerna är relaterade till transportkapacitet. Det står också att det är nödvändigt med en ny bedömning av ”transportorganisationens förmåga”. Med andra ord behöver man gå igenom hur de nya kraven som uppstår på transporter svarar mot en patientsäker situation, innan förändringarna genomförs. Du kan själv läsa hela riskanalysen som är bifogad längst ner i artikeln.
Tillräckligt med ambulanser?
– Med det menar vi att vi behöver hålla ordentlig koll på om transportkapaciteten är tillräcklig, säger chefen för specialistvården Nina Fållbäck Svensson.
Hon säger att man haft en extra ambulans i Sollefteå sedan man i somras stängde akutkirurgin tilfälligt. Och att det fungerat bra, enligt de rapporter hon fått.
Bedömning i ambulans
Av förslagsprotokollet till Hälso- och sjukvårdsnämnden på tisdagen framgår att ”den mest uppenbara konsekvensen är att patienter som ringt 112 och prioriteras till ambulans blir föremål för triage i ambulansen”. Dvs en bedömning av tillståndet och prioritering av patienten görs av ambulanspersonalen istället för av personal på sjukhuset.
Patienter som på egen hand söker vård vid akuten i Sollefteå bedöms däremot av legitimerad läkare. Och på sjukhuset görs undersökningar och ”enklare kirurgiska åtgärder”.
Fördröjda akutingrepp
I riskanalysen lyfts också frågan om så kallade allvarliga sällanhändelser. Det vill säga akuta komplikationer under graviditet, trauman och aortabristningar. I analysen framgår att utgången kan bli katastrofal men att tillstånden ” är så ovanliga att de inte får så höga risktal”.
Tjänstemännen skriver att man får räkna med en tidsfördröjning med transport på 90 minuter när det gäller akutkirurgiska tillstånd. Men de påpekar att det är mycket svårt att uppskatta hur ofta detta uppstår. Någon detaljerad redovisning av hur många sådana fall per år som förekommer finns inte med i underlaget vi tagit del av. I analysen uttrycks det på följande sätt ”Frekvensen är mycket svårskattad men rör sig om ett- flera år”
”Tiden kan ha betydelse”
– Man har inte kunnat hitta att det skett under året som varit. Det kanske händer en gång vart tioende år eller vart femte år eller att det aldrig händer. Därför är det så svårt att sätta risktalen också, säger hon
SVT: Men om det händer kan det bli en allvarlig utgång?
– Det kan det bli och den utgången skulle kunna ske med den bemanning vi haft tidigare också, säger Nina Fållbäck Svensson
Och hon hänvisar till att man nationellt går mot färre traumacenter med hög specialistkompetens.
– Det är klart att tiden kan ha betydelse men det är ändå vår bedömning att man kan hantera akutkirurgin med de här längre transporterna som vi nu infört.