En exteriör på resursskolan Bikupan i Ånge som inryms i en tidigare förskola i centrala Ånge en gul träbyggnad med skylten Ånge grundskola på

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilket resultat har man sett sedan resursskolan i Ånge startades innanför de här väggarna? Hur har det påverkat eleverna och hur ser planerna ut framåt? Biträdande skolchefen berättar: ”Redan efter sex veckor märkte vi stor skillnad”. Foto: Anna Beijron/SVT

Antalet platser på resursskolan i Ånge kommun kan fördubblas

Publicerad

Behovet finns – men finns pengarna? I Ånge kommun finns planer på att fördubbla antalet platser på den nystartade resursskolan för elever med behov av särskilt stöd. Under våren ska politikerna fatta beslut i frågan.

– Vi ser att det blir en inkludering, inte exkludering av eleverna, säger Eva- Lena Årmyr, biträdande skolchef i Ånge kommun.

I hela norra Sverige finns endast fem resursskolor, att jämföra med 103 i hela landet. De flesta finns i Stockholmsområdet.

I dagsläget uppger endast Ånge och Härnösands kommuner i Västernorrland att de driver resursskolor för elever med behov av extra stöd. I Örnsköldsvik finns en fristående resursskola.

Utmaningar i skolan i Västernorrland

– Redan efter sex veckor märkte vi stor skillnad för eleverna, berättar Eva-Lena Årmyr.

Hur många elever kan gå på skolan?

I Ånge går för närvarande åtta elever på resursskolan Bikupan. I skolbyggnaden finns en yta som tillåter att man tar emot uppåt 20 elever totalt.

– Vi skulle kunna ha fler klasser, säger Eva- Lena Årmyr.

Besök från andra län

Intresset från andra kommuner har varit stort. Såväl Kramfors och Sollefteå undersöker möjligheten att starta egna enheter.

Flera av dem har besökt skolan i Ånge för att se hur det fungerar.

– Man väljer att starta fler resursskolor här runtomkring.

Insatser kostar oavsett form

Det blir såklart en kostnad att starta resursskolor. Men Eva-Lena Årmyr menar att man omfördelar resurser.

– Vi hade ju resurser för de här eleverna även tidigare, men fick inte till något resultat. Det som tillkommit är hyran.

VAR FINNS RESURSSKOLOR I VÄSTERNORRLAND?

Vi skickade frågan till samtliga kommuner i Västernorrland: Finns någon kommunal eller fristående resursskola i kommunen?

  • Örnsköldsvik: Ja. Det finns en fristående resursskola i Domsjö med plats för cirka 20 elever. Kommunen har ingen utan har istället valt att ha särskilda undervisningsgrupper.
  • Härnösand: Ja. Kommunen har resursskola placerad på två olika grundskolor för åk 1-6 och åk 7-9.
  • Sundsvall: Nej. Men har anpassade lärmiljöer med små elevgrupper och högre lärartäthet på sin befintliga skolor. Det ska kompensera för elevernas svårigheter.
  • Timrå: Nej. Har inte sett behov av det. Deras inställning är att resurserna ska gå till befintliga skolor för att ”bemöta alla elever så likvärdigt som möjligt”.
  • Sollefteå: Nej, men håller på att utreda om man ska inrätta en resursskola för elever med npf-diagnoser.
  • Kramfors: Nej, men utredning pågår om att eventuellt starta en resursskola. I dagsläget finns särskilda undervisningsgrupper för elever med särskilda behov.

Källa: SVT:s enkät till kommunerna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utmaningar i skolan i Västernorrland

Mer i ämnet