Kända resningsfall i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Att få resning i Högsta domstolen, det vill säga att en ny rättegång kommer till stånd efter att en dom vunnit laga kraft, är mycket ovanligt.

Här i videon berättar vi om tre kända resningsfall i den svenska rättshistorien.

Precis som i alla andra avseenden är fallet Thomas Quick unikt även i det här sammanhanget.

Han dömdes mellan åren 1994 och 2001 för totalt åtta dittills olösta mord i Sverige och Norge, däribland det mycket uppmärksammade Johanfallet i Sundsvall. 11-åringens spårlösa försvinnande hösten 1980 var det första Quick – som senare tagit tillbaka sitt ursprungliga namn Sture Bergwall – tog på sig där han uppgav att han rövat bort och dödat Johan.

Fallet Malin Lindström

Tog tillbaka allt – frikändes

I juni 2001 dömdes han för mord på Johan, och det blev det sista ouppklarade mord han dömdes för – i stort sett enbart med sina egna erkännanden som grund.

Sju år senare tog han tillbaka alla morderkännanden i SVT:s Dokument inifrån.

Det blev början på en mångårig resningsprocess där underlaget för alla morddomar mot Quick/Bergwall prövades av nya åklagare var för sig. Det hela slutade med att alla fällande domar mot honom revs upp.

Som frikänd begärde han senare 15 miljoner kronor i skadestånd, ett yrkande som avslogs av Justitiekanslern (JK) 2018.

Mycket ovanligt

Att Högsta domstolen beslutar om resning i mål där åtalade frikänts i en tidigare process är mycket ovanligt.

2006 dömdes en man för mord i Göta hovrätt. Efteråt tog han tillbaka sitt tidigare erkännande och pekade i stället ut sina medåtalade föräldrar som de skyldiga.

Sedan HD tagit del av ny bevisning i målet blev det resning både för den dömde mannen och hans tidigare frikända föräldrar i målet.

År 2010 friade Hovrätten över Skåne och Blekinge en mordåtalad man. Sedan ny bevisning kommit fram i efterhand beviljade HD resning. Det slutade med att mannen efter en ny rättegång i hovrätten återigen frikändes eftersom den nya bevisningen ändå inte ansågs räcka för en fällande dom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Malin Lindström

Mer i ämnet