En delad bild med två sektioner. Den vänstra sektionen visar en person med långblont hår som håller om sin gravida mage, iförd en grå klänning och en svart jacka, med en bakgrund av natur. Den högra sektionen visar barnhälsovårdsöverläkaren Anette Sjöstedt på region Västernorrland på hennes kontor på Sundsvalls sjukhus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trots kraftig ökning av kikhosta har få behövt sjukhusvård. I videon förklarar barnhälsovårdsöverläkare Anette Sjöstedt i Sundsvall hur det hänger ihop. Foto: Jessica Gow/TT, Anna Beijron/SVT

Kikhostan motas bort –överläkaren i Sundsvall: Allt fler gravida väljer vaccin

Uppdaterad
Publicerad

Det är de allra minsta barnen som drabbas hårdast av kikhosta. Därför är det ett gott tecken att fler gravida nu väljer att vaccinera sig mot sjukdomen, anser barnhälsovårdsläkare Anette Sjöstedt i region Västernorrland.

– Det gör verkligen stor skillnad, säger hon.

– Vi kanske låg på 30 procent av de gravida som vaccinerade sig tidigare, men nu ligger det på 70 procent, säger Anette Sjöstedt.

Under pandemin sjönk siffrorna över antalet smittade, i bland annat kikhosta, drastiskt när vi inte umgicks som vanligt.

– Det var inga rapporterade fall av kikhosta och RS-infektion och influensan sjönk och halsfluss minskade.

Kraftig ökning efter covidpandemin

Men efter pandemin märks en kraftig ökning av kikhosta. Så barnhälsovårdsöverläkare Anette Sjöstedt ser det som mycket positivt att andelen gravida som väljer vaccin nu ökar.

– Det skyddar mot allvarlig sjukdom och dödlighet.

I videon förklarar barnhälsovårdsöverläkaren varför vaccinet är så viktigt.

HUR FÖREBYGGS KIKHOSTA?

Barn och gravida rekommenderas vaccin. Gravida ges vaccinet efter graviditetsvecka 16. Det ger skydd för spädbarnet de första månaderna efter födseln, innan det själv fått vaccinet.

Vaccinet ska ges i god tid före beräknad förlossning. Alla barn erbjuds vaccin mot kikhosta genom vaccinationsprogrammet för barn.

Det erbjuds vid:

  • 3 månader, 5 månader och vid 12 månader
  • vid 5 år
  • i årskurs 8–9

Hur länge varar skyddet mot kikhosta?

Var uppmärksam på symtom som kan tyda på kikhosta hos personer som umgås nära med ett barn som är yngre än ett år.

Gravida rekommenderas vaccination mot kikhosta sedan 2022.

Skyddet mot kikhosta blir mindre med tiden

Vaccinet mot kikhosta skyddar i fem till tio år. Skyddet avtar gradvis. Du är skyddad i ungefär 15 år om du har haft kikhosta.

När började man vaccinera i Sverige?

Vuxna eller äldre barn kan därför få kikhosta senare i livet, trots att de tidigare har fått vaccin eller har haft kikhosta. Kikhostan är smittsam även då, men symtomen är ofta lindrigare.

I Sverige började barn vaccineras mot kikhosta på 1950-talet, som en del av det så kallade trippelvaccinet. Kikhostevaccinet togs bort 1979, eftersom vaccinet inte hade så bra effekt och på grund av misstanke om biverkningar.

Under 1980- och 1990-talet fick allt fler barn kikhosta. 1996 började barn vaccineras mot kikhosta igen, med en ny typ av vaccin.

källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.