• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Arbetsförmedlingen säger upp avtalen med 40 leverantörer av externa tjänster. Arkivbild. Foto: Jessica Gow/TT

Kommuner protesterar mot Arbetsförmedlingens nedläggningsplaner

Publicerad

Samtliga sju kommuner i Västernorrlands län samt Region Västernorrland varnar nu i ett gemensamt brev för följderna om Arbetsförmedlingen lägger ned lokala kontor i länet. Brevet har skickats bland annat till Arbetsmarknadsdepartementet.

I slutet av januari varslade Arbetsförmedlingen var tredje anställd – 4500 – personer om uppsägning. Verksamheten ska hårdbantas efter de rejäla besparingar på myndigheten som röstades igenom i riksdagen när M/KD-budgeten antogs i slutet av förra året. Ovanpå det har regeringen tillsammans med C och L enats om att göra om Arbetsförmedlingen från grunden.

Kontor kan försvinna

Arbetsförmedlingen väntas under våren ge besked om hur nedskärningarna kommer att slå mot länet. Men sedan tidigare finns uppgifter om att Arbetsförmedlingens kontor i Ånge, Sollefteå, Kramfors och Härnösand skulle läggas ned. Det skulle betyda att bara två fysiska kontor blir kvar, de i Sundsvall och Örnsköldsvik.

– Vi ser stora risker med förslaget. En redan hög arbetslöshet riskerar att bli ännu högre, särskilt i utsatta grupper, och kommunernas ansvar och kostnader riskerar att öka, säger Andreas Sjölander (S), kommunstyrelsens ordförande i Härnösand.

Protestbrev

Kommunalråden i länets sju kommuner har nu tillsammans med Regionstyrelsens ordförande skrivit under ett brev till bland annat Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.

I brevet uttrycker kommunföreträdarna oro för att de arbetssökande ska få det svårare att komma in på arbetsmarknaden. Dessutom påpekar man att samverkan mellan Arbetsförmedlingen, kommunerna och näringslivet bygger på lokal kännedom om näringslivets behov och om individernas behov och möjligheter.

Motverkar utlokalisering

kommunalråden uttrycker även förvåning över hur förslaget motverkar den landsbygdspolitik som eftersträvar att utlokalisera statliga arbeten i Sveriges kommuner.

– Om våra lokalkontor läggs ned tas statliga arbetstillfällen bort från en region som har haft de största nedläggningarna av statlig verksamhet under de senaste åren, säger Sten-Ove Danielsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Ånge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.