Dietisten Maiju Wetterhal och forskaren Isabel Drake föreläste i Sundsvall om cancer och kost på onsdagen.

Sex mattips för att förebygga cancer – välbesökt seminarium om kostens betydelse

Uppdaterad
Publicerad

Varje år får 60 000 svenskar ett cancerbesked. Med hälsosamma levnadsvanor och rätt kost kan en tredjedel av dessa förebyggas.

Det är cancerfonden som arrangerar fyra seminarium på fyra orter runt om i Sverige. På onsdagen var det Sundsvalls tur.

– En sak som vi vet är att rött och processat kött är kopplat till cancer, säger Maiju Wetterhall, legitimerad dietist och sakkunnig vid Cancerfonden.

Om man snabbt vill lägga om sin kost till en mer hälsosam diet är det enkla knep det handlar om:

”Mycket färg på tallriken”

– Hitta det sättet du mår bra av. Mycket färg på tallriken, fullkorn och baljväxter, där ser vi en minskad risk till tjocktarms- och ändtarmscancer.

Se fler tips i klippet ovan för att med kostens hjälp minska risken för cancer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.