Kristina Alvendal, regeringens nya samordnare för grön omställning

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur ser framtiden för den gröna omställningen egentligen ut – och hur kommer Jämtland och Västernorrland att prioriteras? Hör industrisamordnaren Kristina Alvendal, bland annat tidigare moderat politiker, svar. Foto: SVT

Kravet på regeringens nya gröna samordnare – projekt i Västernorrland och Jämtland måste prioriteras

Uppdaterad
Publicerad

Ett Northvolt i djup kris i Skellefteå och stoppade gröna industrisatsningar i Långsele och Örnsköldsvik.

Budskapet från kommunerna i Västernorrland är tydligt: Projekten för grön omställning i länet måste prioriteras.

– Det är självklart att vi kommer behöva jobba vidare här, säger industrisamordnaren Kristina Alvendal under ett besök i Sundsvall.

Näringsministern är otålig – den gröna omställningen går för långsamt. Kristina Alvendal är färsk på ett jobb som innebär en rejäl utmaning – det är hon som ska se till att de nya etableringarna går snabbare.

Västernorrland i skuggan av Norr-och Västerbotten

Den här dagen är hon på besök i Sundsvall för att träffa näringslivsfolk och politiker – och lyssna på den irritation som länge funnits över att Västernorrland hamnat i skuggan av projekten i Norr- och Västerbotten.

I regeringens strategiska planer är det huvudsakligen just de två nordligaste länen som prioriteras, även om industrisamordnarens uppdrag innefattar hela Sverige.

Tillsammans med en kollega ska hon ansvara för det regeringen kallar ett ”accelerationskontor”

Vad blir då det viktigaste att börja med?

– Det handlar framförallt om att ta itu med olika typer av tillståndsprocesser som i dag tar alldeles för lång tid. Vi kommer att göra en inventering av stora gröna projekt i hela landet för att se var knutarna finns.

”Statliga myndigheter motverkar gröna omställningen”

Hon pekar också ut samarbeten mellan kommuner, regioner och olika myndigheter, samarbeten som ofta kärvar:

– Vi kan inte ha statliga myndigheter som princip motverkar gröna omställningen och inte tar hänsyn till samhällsutvecklingen i stort, säger hon till SVT Västernorrland.

Niklas Säwén, kommunalråd Sundsvall

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi behöver se konkreta åtgärder” – Niklas Säwén (S), ordförande i kommunstyrelsen i Sundsvall, om förväntningarna på regeringens industrisamordnare. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.