Sara Carlén

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur känner handlaren Sara Carlén om det nya EU-direktivet om laddstolpar för elbilar? I klippet berättar hon och handlaren Peter Kassman vad de tycker. Foto: Per-Erik Ström SVT

Kritik mot ny lag på laddstolpar – handlaren Sara: ”Jag blir drabbad”

Publicerad

Den 1 januari 2025 träder en ny EU-lag i kraft.

Lagen innebär att parkeringar med 20 platser eller mer måste ha minst en laddstolpe för elbilar, om den tillhör en kommersiell fastighet.

– Lite tydlighet skulle jag uppskatta. Vad som krävs, om det är kilowattkrav eller vad som krävs för för en laddplats, säger Sara Carlén som är Ica-handlare i Sörberge norr om Timrå.

Det nya EU-direktivet ställer krav för laddning på parkeringsplatser. Kommersiella aktörer, som till exempel köpcentrum, idrottshallar eller liknande besöksmål, med minst 20 parkeringsplatser måste ha minst en laddpunkt installerad senast den 1 januari 2025.

– Nu förstår jag varför jag blivit kontaktad av flera aktörer som vill sälja laddstolpar på min fastighet, säger Sara Carlén.

Tycker att informationen är bristfällig

Peter Kassman som är Ica-handlare i Örnsköldsvik håller på med planeringen för var de ska sätta upp en laddplats vid sin butik. Han upplever också att informationen varit bristfällig.

– Nu är vi fem månader framåt till den första januari. Det är lite kort med tanke på de entreprenörer som är inblandade. Det är både grävning, asfaltering och elektriker, säger Peter Kassman

Grunden för den nya lagen ligger i ett EU-direktiv om gemensam nivå på laddinfrastrukturen i medlemsländerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.