Ett aluminiumsmältverk är inte en verksamhet som kan stängas av abrupt, utan svåra konsekvenser. Skulle strömmen brytas stelnar tusentals ton material i Kubals ugnar.
Om sanktionerna slår till med full kraft den 12 november är det precis vad som händer.
– Då får vi ingen el eftersom vi inte kan betala, ingen bank kommer att vilja ta i våra pengar, säger Roger Lindell vice ordförande på IF Metalls fackklubb på Kubal.
Orolig väntan
Det är därför Kubals drygt 400 anställda i Sundsvall nu oroligt väntar på besked från de som förhandlar om företagets framtid. För att rädda fabrikens utrustning måste man stänga fabriken stegvis och under kontrollerade former.
– Vi får börja se om vårt hus, det tar 20-30 dagar att stänga ner på ett säkert sätt, säger Roger Lindell.
Sanktioner mot oligarker
Kubal ägs av ryska Rusal och är Sveriges enda producent av primäraluminium. De amerikanska sanktionerna riktas mot sju ryska oligarker och deras företag. En av majoritetsägarna i Rusal är oligarken Oleg Deripaska.
Efter att det stod klart att flera företag runt om i Europa drabbades av sanktionerna drogs de tillbaka. I ett uttalande från det amerikanska finansdepartemet sade den amerikanske finansministern Steven T. Mnuchin att sanktionerna inte var tänkta att drabba ”vanliga, hårt arbetande människor som är beroende av Rusal”.
En tidsfrist sattes för att handla med Rusals produkter, den har sedan förlängts till 12 november.
SVT Västernorrland har sökt Kubals presstalesman utan framgång.
Kubal
Kubal startade sin verksamhet i Sundsvall 1942 och är idag Västernorrlands största metallindustri. Fabriken är också Sveriges enda tillverkare av primäraluminium och cirka hälften av landets förbrukning framställs här.
I folkmun kallas fabriken fortfarande för Gränges eftersom den en gång ägdes av företaget Gränges aluminium. 1998 sålde Gränges smältverket till ledningen för fabriken och deras nybildade företag Kubikenborg aluminium i Sundsvall, Kubal. Två år senare, i oktober 2000 köptes anläggningen av Schweiska Glencore. 2007 skapades jätteföretaget United Company Rusal genom att de ryska företagen Rusal och Sual slogs samman med Glencore. Kubal hamnade då hos ryska ägare.