• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Landets näst äldsta politikerkår finns i region Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

51 procent av politikerna i region Västernorrland är 65 år eller äldre. Bara Norrbotten har en något högre siffra. Endast tre politiker, vilket motsvar 1,5 procent, är under 30 år i region Västernorrland. Det är den lägsta andelen av alla regioner i landet.

– Att säkra rekrytering till det demokratiska systemet är en utmaning, säger regionrådet Glenn Nordlund (S).

Det handlar om statistik från 2019 som vi SVT:s lokala nyheter tittat närmare på i samarbete med Uppdrag Granskning. Där framgår att region Västernorrland tillsammans med region Norrbotten har den högsta andelen äldre regionpolitiker.

– Yngre människor kanske inte är så intresserade av sjukvårdsfrågor överhuvudtaget, säger Lena Asplund (M), avgående ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Vården – Val 2022

Vem vill vara med?

– En del skräms bort. Det är ett hårt klimat, men det handlar också om att skapa förutsättningar för de med små barn. Hur lägger vi upp våra möten? Skapar vi förutsättningar för att vara med? Det är sådant vi måste fundera på, säger Glenn Nordlund (S).

Äldre än befolkningen

Visserligen har Västernorrland en högre andel av befolkningen som är 65 år och äldre, än rikssnittet. Men där drygt hälften av regionpolitikerna är 65 år och äldre, är endast 24,4 procent av länets befolkning det.

– Det är så klart problematiskt. Det är jätteviktigt att den representation som finns ger en bild av hela befolkningen och det gör det uppenbarligen inte, säger Nina Orefjärd (V) gruppledare.

Här kan du ta reda på mer om vilka politiker som styr i din region.

BEFOLKNING OCH ÅLDER

Var femte invånare i Sverige är 65 år eller äldre. Andelen varierar dock kraftigt mellan olika kommuner. Det finns kommuner där över 30 procent av invånarna är över 65 år, ofta små kommuner, som under lång tid har haft en nettoutflyttning av människor i yrkesverksam ålder

(källa: Boverket)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vården – Val 2022

Mer i ämnet