Hur mycket påverkar t ex månen islossningen?
Nils: Av alla faktorer som påverkar islossningen kommer månen långt ner. Skulle jag tro iaf. Har aldrig tänkt tanken, men det är klart månen kanske bidrar lite. Sol, nederbörd, temperatur, ev minusgrader nattetid samt vind lär ha större påverkan.
Hur ska vädret bli i sommar?
Nils: Korta svaret är väl att ingen vet. Det snackas om El nino och att det kan bli som sommaren 2018. Men kopplingen mellan El nino och vårt sommarväder är mycket svag.
Är det ovanligt mycket is vid älvstränderna i år?
Nils: Hmmm. Vet inte riktigt, men eftersom april och början på maj varit kall är det rimligt att anta. Innan dess va det ju hemskt många bakslag också.
Är vädret annorlunda nu kontra med tidigare år?
Nils: Ja det tycker jag. Hemskt lång vinter och vår som inte är värd namnet. Men det är också charmen att det varierar eller hur? Nu har det ju svängt också.
Vad gör egentligen en meterolog en dag på sitt jobb?
Nils: Förberedandet av sändningar tar ganska mycket tid. Vi analyserar väderkartor och ritar våra egna. Tiden i rutan är ganska kort, och det är kanske tur för då blir det inte så ofta fel :)
Tror du att vi är på väg mot en ny istid?
Nils: På extremt lång sikt är vi det, men i närtid ser vi snarare en alarmerande uppvärming.
Hinner allt mogna under den korta sommaren när våren blir så försenad? Typ hjortron, blåbär?
Nils: Svår fråga. Vissa växter är säkert mindre anpassningsbara än andra, men jag tror inte det varit så extremt att våra favoritbär inte ska kunna växa ordentligt.
Vilken är den mest utmanande/fascinerande prognosen du gjort?
Nils: När jag var i Nepal och klättrade gjorde jag prognoser med små medel som aldrig blev rätt :) Extremt väder uppe i bergen.
En gång till om El Niño: Hur påverkar den väderläget hos oss och resten av Europa?
Nils: Det finns en svag kopplig till blötare vintrar. Sommartid ännu svagare koppling. I tex södra Europa vet jag inte riktigt. För hela planeten allmänt varmare när lagrad värme bubblar upp i Stilla havet.
Blir det en ”ändring” av årstiderna nu då det är ovanligt varmt i januari-februari och sedan blir kallare i april-maj?
Nils: Det skulle jag inte tro. Det är SMHI som bestämmer, men det finns ju också ett värde i att en årstid försvinner, förlängs eller förkortas. Blir ett mått på klimatförändringar.
Era tiodygnsprognoser har blivit säkrare på senare år, men hur långt framåt anser ni er kunna göra en någorlunda säker prognos idag? Mer än två veckor?
Nils: Tack det var trevligt sagt och jag hoppas det är sant :) Vi har underlag som sträcker sig 10 dygn ungefär. Så längre är svårt.
När började du som meterolog?
Nils: Jag har jobbat på SVT i 10 år till sommaren. Innan dess på SMHI i Norrköping och Malmö, sedan 2009.
Är det svårare att göra väder prognoser nuförtiden m tanke på klimatförändringarna?
Nils: Nej, det skulle jag inte säga. Underlaget blir bättre och prognoserna säkrare. Det sker i snabbare takt.
Blir du fast med att kolla på DSÄ som alla vi andra som är här nu
Nils: Jag har tyvärr inte möjlighet. Har annat att jobba med samt ta pauser och gulla med min bebis :)
Det sägs att globala uppvärmningen kommer göra att älgar försvinner i södra Sverige. Men hur mycket varmare har det blivit i Kullbergstrakten?
Nils: Relevant fråga. Jag kan tyvärr inte ge ett bra svar. SMHI har dock bra lokal data när det kommer till klimatförändringar. Om du har tid kan du leta dig igenom deras djungel av klimatstatistik.
Jag tycker väderprat ofta är värderande. Sol är fint och regn är dåligt väder. Många tycker ju att sol och värme är otroligt jobbigt. Diskuterar ni meteorologer värderande formuleringar eller finns det en norm man bara följer?
Nils: Det gör vi och det finns det. Vi försöker balansera och inte trampa på nångons tå, men samtidigt inte va helt färglösa i rutan. Tex efter en kall vår är det okej att prata glatt om sol och värme i veckan. Skulle det dock va torka in i juli går tankarna till lantbrukare och skogsägare mm.
Hur ligger vi till med grundvattnet i landet just nu?
Nils: Det ser allmänt bra ut. Om jag minns rätt bättre än andra år. Vill du se själv kolla SGU grundvatten
Tror du att klimatförändingar kan ändra hur älgarnas (och andra djurs) vanor och vandringar kommer att seut?
Nils: Absolut. De måste anpassa sig till nya levnadsförhållanden.
Hur blir vädret imorrn?
Nils: Som idag :)
Nilsfråga: ”Vi” brukar säga att vi har så lokalt väder här i Skåne: Det kan vara ett väder i Trelleborg, ett annat i Anderslöv och ett tredje väder i Vellinge (ca 1,5mil mellan Trelleborg o de övriga för er som ej vet). Är det mer lokalt här än i övriga Sverige?
Nils: Hehe verkligen Nilsfråga. Jag är uppväxt i Anderslöv och gått i skola i Trelleborg. Ja det skiljer ju och framförallt i Trelleborg som ligger vid kusten. Det skiljer kanske inte mer än någon annanstans dock... inte markant. Men det finns något speciellt med Skåne. Vi har ju tre kuster och vid sjöbris kan ett stort moln uppstå i Hörbytrakten mitt i Skåne där vindarna konvergerar. Så det är ju lite lustigt.
Medeltemperaturen har ju ökat mer för varje år. Verkar den gå snabbare än förväntat eller känns det bara så?
Nils: Osäker om det går snabbare än förväntat eller om man bara varit optimistisk/naiv kring klimatmålen. 1,5 grader verkar tyvärr va kört enligt allt fler röster.
Är detta vanligt ovanligt för våren att vintern har varit lång?
Nils: Ja det får man säga. Sommaren ser ut att bli ganska normal eller tidig med någon eller några veckor. I skutet av veckan kan vi nog konstatera att sommaren är här i Sydsverige och lokalt i Norrlands kustlandskap.
Jag har hört om en ovanligt varm mars i södra Europa, hur kommer det sig att det är så kallt hos oss fortfarande?
Nils: Storkalig vädermönster har koncentrerat värme framförallt över Iberiska halvön. Det är värme som vi kanske annars skulle fått ta del av och som spanjorer och portugiser gärna skulle delat med sig av kan jag tänka mig. Har varit varmt och torrt i andra länder också, tex Frankrike och Italien.
Det varnas för en het sommar redan nu. Hur vet man det?
Nils: Globalt lär det ju bli varmt, men om det blir varmt i Sverige eller inte, det vet man inte med någon säkerhet. Vi går in i en El nino-fas och förenklat bubblar lagrad värme upp till ytan i Stilla havet. Kopplingen till 2018 känns överdriven för svensk del.
Pågår sublimering hela tiden, när vi har snö eller krävs det speciella förutsättningar? Hur stor del av snön kan tänkas försvinna på det sättet?
Nils: Snö sublimerar alltid, dvs går från fast form (snö) till gasform (vattenånga). Det är mer påtagligt när luften är torr, men jag vet inte hur mycket som sublimerar och hur mycket som avdunstar genom att först bli vatten.
Hur blir man meteorolog?
Nils: Det finns en speciell utbildning. Man kan plugga i Uppsala eller Stockholm. Tror utbildningen i Lund är nedlagd men jag skulle inte ta gift på det.
Hur blir vädret i Ångermanland närmsta tiden?
Nils: Det blir som idag eller som igår. Ungefär samma väder hela veckan för större delen av landet. Mest i väst det tidvis blir lite molnigare.
Gör det skillnad på vattenmagasinen om vattnet kommer ner som regn eller snö?
Nils: Borde det göra. Snö kan ju lagras på ytan och när det smälter kan mycket smälta samtidigt. Regnar det på sommaren eller våren när solen är stark avdunstar det mesta eller tas till vara av växter.
Styrs snömängden av faktorer i väderleken? Vilken?
Nils: Styrs mycket av kyla. Är det kallt blir snön föuffigare. Kan skilja med uppåt en faktor tio iaf. ”1 mm regn kan bli 1 mm snö, men också 1 cm snö vid lägre temperaturer”.
Vad beror det på att det oftare är norrsken nu mera i hela landet, har det med klimatkrisen att göra eller något annat?
Nils: Inte klimatet men med solens aktivitet. Vissa år blir det mer Norrsken. Sen ska ju förutsättningarna med molnfritt väder också finnas.
Vad tror du om sommaren? Många säger den ska bli väldigt varm o torr. Vad grundar man det på nu... i april/maj?
Nils: Jag har inga tankar mer än att kopplingen till 2018 är förhastad. Bara för att det är el nino i år behöver det inte bli karatevarmt.
Är våren ovanligt sen?
Nils: Ja det är den. Men sommaren ser ut att bli tidig eller i tid.
Det är svårt att lägga DSÄ rätt i tiden. När det är bäst beror på vädret och SVT behöver förstås bestämma datum ett bra tag innan. Begär SVT en specialiserad väderprognos för detta område av er långt innan när de planerar datum? Skulle de kunna göra det nästa år?
Nils: Hmmm, jag vet inte hur långt i förväg DSÄ planeras. Jag misstänker att det skulle vara svårt. Mina prognoser sträcker sig 10 dygn fram i tiden och på dygn 5-10 är träffsäkerheten inte perfekt måste jag medge.
Påverkar solens alla utbrott vädret? Det har ju varit mycket norrsken synligt i hela landet senaste tiden.
Nils: Inte till stor grad. Solstrålningen har dock ökat i Europa delvis till följd av minskade utsläpp och troligvis minskad molnighet.
Det har varit väldigt ostadigt under dessa två veckor: väder, sol, regn storm snökaos... allt på samma dag. Hur kan det bli så?
Nils: Det är vad vi kallar klassiskt aprilväder. På våren är luften ofta kall och solen stark. Det får det att ”skjuda i atmosfären” och det bildas stackmoln, kalla stackmoln som också kan ge hagel ifrån sig. Mellan skurar och snöbyar tittar solen fram och visst värmer den gott i april-maj.
Var du född någonstans?
Nils: Lund BB för att vara exakt, men uppväxt i Anderslöv.
Jag bor i sydost, har märkt de senaste åren att vi har mycket lite urladdningar,åskoväder medans andra delar i landet tycks det frekvent bygga upp till urladdning. Vad tror du detta beror på ? Bor i Karlskrona .
Nils: Mest åska är det vid västkusten där det mesta av vädret kommer in. De får dels värmeåskväder och frontåska från kallfronter på sommaren. Och så har de även Sydsvenska höglandet som ger en extra skuts upp för molnen. Ni är lite skyddade i Sveriges trädgård.
Hur säker kan en väderprognos vara?
Nils: Beror mycket på detaljerna. Blir en balansgång mellan att leverara en så exakt prognos som möjligt samtidigt som man inte kan säga för mycket.
Hur långt upp i landet har våren kommit?
Nils: Det är vår i nästan hela landet. Fortfarande vinter i Lappland och delar av fjällen, men det lär ju bli ändring på. Egentligen är vintern över redan nu, men det vet man ju först i efterhand.