Räddningsarbete i samband med olyckan på Högakustenbron

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna från övervakningskameran, och rekonstruktionen av olyckan på Högakustenbron. Foto: Ur polisens förundersökning

Så gick dödsolyckan på Högakustenbron till

Uppdaterad
Publicerad

SVT Västernorrland har sammanställt tillgänglig information och kan nu redovisa hur olyckan på Högakustenbron den 10 januari 2023, där Morgan Sjödin miste livet, gick till.

En extrem slump finns med som en del av förloppet eftersom olyckslastbilen passerade genom ett hål i mitträcket.

Det är en rad omständigheter kring dödsolyckan vid Högakustenbrons södra fäste som har haft betydelse för förloppet.

I videon har SVT rekonstruerat händelseförloppet.

Dels handlar det om förarens framförande av den mindre lastbilen. Körsättet uppmärksammades av andra trafikanter som ansåg att fordonet framfördes på ett oansvarigt sätt med tanke på rådande omständigheter med dålig sikt och halt väglag.

”Idiotomkörning”

Trafikanter blinkade enligt vittnesuppgifter med helljuset till lastbilen för att påtala det farliga i att köra om. Ett vittne konstaterade att ”det här kommer aldrig att gå, det är en idiotomkörning”, enligt polisens förundersökning.

Vållande till annans död

Föraren som bland annat är misstänkt för grov vårdslöshet i trafik och vållande till annans död står nu inför rätta i Ångermanlands tingsrätt. Han nekar till brott.

Extrem slump

Utöver förarens eventuella ansvar finns en extrem slump med i förloppet. Exakt där den mindre lastbilen kommer över i mötande körfält finns en cirka 50 meter lång öppning i det mitträcke som skiljer trafiken åt. Det rör sig om en öppning som finns för att väghållningsfordon ska kunna vända.

Hade inte öppningen funnits kanske olyckan inte blivit lika allvarlig.

– Nu ska den öppningen stängas, säger Maria Krafft på Trafikverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.