Susanne gråter när hon sitter i soffan och berättar om olyckan på Högakustenbron

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag bara vrålade” – hör Susanne berätta om olyckan på Högakustenbron och hennes tankar inför rättegången. Foto: Fredrik Israelsson/SVT

Susanne satt i olycksbilen – hennes sambo omkom i krocken på Högakustenbron

Uppdaterad
Publicerad

Susanne Fredriksson och hennes sambo Morgan Sjödin var på väg norrut från Härnösand när de kolliderade med en lastbil vid Högakustenbrons södra fäste i januari i fjol. Morgan klämdes fast.

– Jag klappade honom och sa: Det här gick inte bra va? Sen bara skrek jag, säger hon när SVT träffar henne i hemmet i Gävle.

Paret hade maximal otur när lastbilen plötsligt körde över i motsatt körriktning precis vid brofästet där det finns en cirka 50 meter lång öppning i mitträcket.

”Han körde väldigt fort”

Lastbilschauffören, som bland annat är misstänkt för vållande till annans död och grov vårdslöshet i trafik, gjorde flera omkörningar på bron. Susanne uppfattade det som att lastbilen höll hög fart i det moddiga väglaget.

– Jag uppfattade det som att han körde väldigt fort, säger hon.

”Sedan small det”

Paret såg lastbilens strålkastare svänga ut och komma rakt mot den egna bilen. Morgan som körde hade ingen chans att väja.

– Sedan small det, berättar Susanne.

Morgan Sjödin miste livet i olyckan. Susanne klarade sig med en hårsmån, men med omfattande skador. I dag är hon någorlunda återställd efter olyckan och kan berätta om mardrömsupplevelsen som antagligen kommer att förfölja henne resten av livet.

– Det försvinner nog aldrig, säger hon.

Rättegång

Nu inleds rättegången mot chauffören och Susanne är kallad att vittna.

– Det blir jobbigt naturligtvis, men jag vill att det ska hända något, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.