• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

15-åringar i avgiftning

Uppdaterad
Publicerad

Hälften av ungdomarna som kommer in för behandling på Korpberget har legala droger i kroppen. Dom yngsta är 15 år och deras livsstil kan sluta med döden.

De legala drogerna är ett allt större problem på behandlingshemmet Korpberget, kunde vi berätta igår. Även unga missbrukare drabbas.

Droger i urinen

För unga missbrukare mellan 15 och 20 år finns behandlingshemmet Korpnästet utanför Kramfors. Där finns tio platser. Allt fler kommer dit med legala droger i kroppen.

– Vi tar ju urinprov när de kommer hit och det är fler och fler som är positiva på Subutex och Tramadol, säger Lars Karlsson, enhetschef för Korpnästet.

Doser på villovägar

Det är droger som skrivs ut av läkare på recept. Subutextabletter används av heroinmissbrukare som ska avgiftas. Många blir hjälpta, men det skrivs också ut för stora doser. Äldre missbrukare, som är i avvänjningsprogram, kan sälja vidare tabletter till yngre. Problemet är att läkemedlet i sig är beroendeframkallande

– Ja, det är bekymmersamt. Väldigt bekymmersamt. Framförallt att ingen tänker på hur fruktansvärt dåligt man mår när man slutar. Det är både fysiskt och psykiskt och det sitter i länge, säger Lars Karlsson.

Stannar i kroppen

En heroinavtändning tar åtta till tio dagar – medan det tar flera veckor att få drogen ur kroppen efter ett Subutexmissbruk. Eftersom det här är ett nytt problem finns det många avgiftningar som inte pågår tillräckligt länge.

– Åker man på avgiftning då får man en uttrappning och när man har fått den sista lilla dosen då är man avgiftad och då kommer man till oss och det är då abstinensen kommer. De här killarna är svår att behålla, för att de mår så dåligt att de sticker tillbaks ut till missbruket igen, säger Lars Karlsson.

Unga missbrukare

Hälften av killarna som nu är på Korpnästet har missbrukat legala droger, den yngste är bara 15 år. De har svårt att ta sig ur sitt missbruk. Och det handlar inte bara om själva missbruket.

– Det är jättesvårt för de här killarna att bryta sitt missbruk och man hamnar ju i kriminalitet, man hamnar i gäng och det är ju många unga pojkar som dör idag i den här livsstilen, menar Lars Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.