• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Massuppsägning på barnkliniken i Sundsvall – sjuksköterskor lämnar sina jobb

Uppdaterad
Publicerad

I dag sade sex sjuksköterskor på barnkliniken upp sig  i protest för att de inte får ta del av den lönehöjning regionen lovat vissa sjuksköterskegrupper. Barnklinikens enhetschef är oroad.

– Det här är katastrof, all vår kompetens inom barnsjukvård försvinner, säger Kristina Strömgård, tf enhetschef på barnavdelningen.

Sjuksköterskorna som i flera fall har mångårig erfarenhet är missnöjda med att de nyutexamnierade direkt får en högre lön.

– Jag är jätteledsen för det här, jag älskar mitt jobb men det här är bedrövligt, säger Pia Björklund,barnspecialistsjuksköterska.

Hon har jobbat på kliniken i 24 år. Idag lämnade hon in sin avskedsansökan.

En av hennes kollegor, Matilda Pääjärvi, berättar att hon som jobbat i två år ska ha lägre lön än en nyutexaminerad sjuksköterska utan vårderfarenhet.

– Jag säger upp mig för att jag tycker det är en skandal, säger hon.

”Måste nog stänga”

Uppsägningarna ställer till med stora problem på barnkliniken enligt ansvarig chef som själv förstår sjuksköterskornas situation.

– Det fungerar inte, vi måste nog stänga avdelningen om vi inte kan lösa det här, säger Kristina Strömgård, tf enhetschef på barnavdelningen.

”Inga pengar”

Från ansvarigt håll kommenterar man uppsägningarna med att man förstår frustrationen, att det inte finns några pengar men att frågan ska lyftas till politisk nivå.

– Vi har ett extremt bemanningsläge både i Sundsvall och Sollefteå, säger Anders Lundin tf områdesdirektör inom Region Västernorrland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.