Arbetet till stöd för Angel Villaverde pågår på flera plan. Dels har miljöapartiets riksorganisation kontakt med utrikesdepartementet, dels försöker miljöpartiet lokalt komma i kontakt med myndigheterna i Peru. Jon Karlfeldt, sammankallande i partistyrelsen betonar att partiet gör vad man kan för att bringa klarhet i Villaverdes situation.
Frågetecken kring gripandet
Fortfarande finns det dock ingen tillförlitlig information om varför han greps.
– Vi som känner Angel Villaverde är oroliga och den oron förstärks av det faktum att vi vet väldigt lite om systemet i Peru och om rättssäkerheten i landet är att lita på. Själv gjorde han bedömningen att det efter 20 år var ok att återvända till Peru, säger Johanna Thurdin till SVT Västernorrland.
I en tidningsintervju har Angel Villaverde berättat att han var engagerad i fattigdomsbekämpning i Perus bergsbyar innan han flydde till Sverige. Det var ett arbete som bedrevs under en konfliktfylld period i landets historia och enligt uppgift ska Angel Villverde då ha stämplats som terrorist av regimen. Fortfarande finns emellertid inga uppgifter om det är bakgrunden till gripandet.
Politiskt engagemang
Miljöpartiet har haft kontakter med en människorättsadvokat i Peru som gett rådet att de ska dokumentera Angel Villverdes politiska arbete i Sverige och överlämna uppgifterna till peruanska myndigheter. I brevet beskrivs hans arbete som ledamot i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen i Sundsvall. Angel Villverde är också martiets lokale gruppledare.
– Vi gör allt vad vi kan, säger Johanna Thurdin.