Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Häng med när Moa hämtar ved och berättar om svårigheten att hitta vänner i Kramfors. Foto: Vilma Pettersson/SVT

Moa bytte lägenhet i Stockholm mot naturnära liv på gård i Bollstabruk

Uppdaterad
Publicerad

För två år sedan tog Moa Magdalena flyttlasset från Stockholm till Kramfors.

– Det var folk överallt i Stockholm, här kan jag öppna ytterdörren och se all den fina naturen, säger Moa Magdalena.

Moa Magdalena var trött på livet i lägenhet i Stockholm och började leta hus runt om i Sverige. Till slut slog hon till på en stor gård i Bollstabruk i Västernorrland utan att ha någon koppling till länet sedan innan.

Enligt Hyresgästföreningens rapport om unga vuxnas boende är det rekordsvårt för unga kvinnor att bo själv på grund av ekonomin.

Är det stor skillnad på bostadspriset?

– Enorm skillnad, säger Moa och skrattar.

Moas gård i Kramfors består av ett hus på 350 kvadratmeter, en gäststuga, en bagarstuga, lador, 11 hektar mark och sjötomt med egen brygga.

”Får mycket mer för pengarna här”

– Allt detta köpte jag för 460 000 kronor mindre än lägenheten på 55 kvadrat i Stockholm. Man får otroligt mycket mer för pengarna här, säger hon.

Enligt Moa, som har en stor Youtube-kanal där hon vloggar om sitt liv, har livet fått en annan mening sedan hon blev husägare. Efter att ha bott i lägenhet hela livet så uppskattar hon sysslorna som hör till husägandet.

Alltid något att göra

– Det finns alltid någonting att göra – hämta ved, skotta snö, fixa på huset. Det ger en helt annan mening med livet jämfört med trånga Stockholm, säger hon.

I samband med flytten blev det svårare med vänner -i klippet berättar Moa hur det går att hitta jämnåriga kompisar i Kramfors.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.