Projektet kommer att pågå i två år, där man tillsammans med Umeå universitet kommer att undersöka hur man kan få fler människor att bosätta sig på en mindre ort.
– Vi vill jobba med boendemiljön kring och attraktionen till landsbyggden. Det finns en lokal drivkraft att jobba med just dessa frågor, säger Andreas Gylling, utvecklingssekreterare på Kramfors kommun.
Bra med liten ort
Att det skulle fokuseras på just Lugnvik var för Andreas givet.
– Det är fördelaktigt att jobba med en mindre plats i sådana här projekt och då stämde Lugnvik in på det. Ett plus är att orten har en servicepunkt, säger han.
På plats kommer kommunen ta hjälp av föreningen Lugnviks IF.
– De lokala grupperna är dem som kan sin plats bäst. En samverkan med en lokal förening där de får dela kunskaper med kommunen gör att vi kan göra mer saker rätt långsiktigt, säger Andreas Gylling.
Utveckla en nationell modell
Förutom det långsiktiga målet med att få fler människor att bosätta sig i Lugnvik och liknande orter, ska kommunen även utveckla en modell som ska vara av värde på nationell nivå.
– Modellen kommer förhoppningsvis att kunna användas i framtiden både inom Kramfors kommun men även på liknande orter runt om i Sverige, säger Andreas Gylling.
Hör Andreas Gylling berätta mer om projektet i spelaren ovan.