Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunen har fått cirka två miljoner kronor beviljade för projektet att få ökad inflyttning. Hör Andreas Gylling, utvecklingssekreterare på Kramfors kommun. Foto: SVT/Javier Abalo Aguilar/Törbjörn Berlin

Kramfors kommun satsar på inflyttning: ”Många drömmer om att flytta till landet”

Uppdaterad
Publicerad

Kramfors kommun har fått pengar för ett projekt där ödehus, inflyttning och attraktiva livsmiljöer sätts i fokus. Kommunen har valt att rikta in sig på orten Lugnvik där förhoppningen är att öka attraktionen för framtida boende.

Projektet kommer att pågå i två år, där man tillsammans med Umeå universitet kommer att undersöka hur man kan få fler människor att bosätta sig på en mindre ort.

– Vi vill jobba med boendemiljön kring och attraktionen till landsbyggden. Det finns en lokal drivkraft att jobba med just dessa frågor, säger Andreas Gylling, utvecklingssekreterare på Kramfors kommun.

Bra med liten ort

Att det skulle fokuseras på just Lugnvik var för Andreas givet.

– Det är fördelaktigt att jobba med en mindre plats i sådana här projekt och då stämde Lugnvik in på det. Ett plus är att orten har en servicepunkt, säger han.

På plats kommer kommunen ta hjälp av föreningen Lugnviks IF.

– De lokala grupperna är dem som kan sin plats bäst. En samverkan med en lokal förening där de får dela kunskaper med kommunen gör att vi kan göra mer saker rätt långsiktigt, säger Andreas Gylling.

Utveckla en nationell modell

Förutom det långsiktiga målet med att få fler människor att bosätta sig i Lugnvik och liknande orter, ska kommunen även utveckla en modell som ska vara av värde på nationell nivå.

– Modellen kommer förhoppningsvis att kunna användas i framtiden både inom Kramfors kommun men även på liknande orter runt om i Sverige, säger Andreas Gylling.

Hör Andreas Gylling berätta mer om projektet i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.