Att kränka varandra på nätet ökar enligt polisen i Västernorrland. Vanligast är det med anmälningar om hot och trakasserier via sociala medier och sms. Det ledde till att Bergsåkers skola i Sundsvall införde mobilförbud i omklädningsrum för att elever var rädda att bli smygfotograferade. Björnaskolan i Örnsköldsviks kommun tog i stället bort sitt förbud mot användandet av mobiltelefoner.
När Elias Sjölund och Hugo Selin började sjuan, höstterminen 2015, på Björnaskolan infördes ett generellt förbud mot mobiltelefoner under skoltid. Eleverna vittnar om ett läsår där det var svårt att till exempel kontakta eller bli kontaktad av sina föräldrar utan mobilen till hands. När de började åttan var förbudet upprivet och det blev tillåtet att använda mobilen i skolan igen.
– Ja det kändes ju bra att andra kunde få tag i en igen. Att man är tillgänglig, säger Elias Sjölund, elev på skolan.
SVT: Förstår du varför mobilförbudet infördes?
– Vi fick höra att det togs bilder på andra. Därför infördes mobilförbudet, säger Elias Sjölund.
Ny nyfiken rektor
När Maria Schelin tillträdde som rektor under slutet av förra läsåret blev hon nyfiken på hur de berörda upplevde förbudet och funderade på hur skolan skulle gå vidare.
– Vi gjorde en utvärdering av det hela där elever, vårdnadshavare och lärare fick vara med och svara på frågor kring det. Då blev det ganska tydligt att alla hade konstruktiva förslag om hur vi kunde göra istället, säger hon.
”Eleverna sköter det bra”
Efter läsårets slut tog man bort förbudet. Sedan dess är det fritt fram för eleverna att ta med sig mobilen till skolan igen. Ett av förslagen som skolan tog till sig var att låta varje lärare bestämma om mobilen får följa med in i klassrummet eller inte. Maria tror inte att ett generellt mobilförbud kommer införas igen.
– Jag tycker att eleverna har skött det på ett fantastiskt sätt. Eleverna tar sitt ansvar och gör vad de ska. Sen kan det naturligtvis finnas undantag men då jobba vi med den personen då.
Sällskap under rasterna
Hugo Selin och Elias Sjölund använder sina mobiltelefoner i sitt skolarbete men också under rasterna för att ha något att göra. Båda två håller med sin rektor om att alla tar ansvar över hur mobiltelefonerna används.
– Det fungerar bra. Alla verkar kunna sköta sig, säger Hugo Selin.
– Det har ju blivit mycket bättre och det tycker i stort sett alla. Det är mycket bättre nu än i sjuan, säger Elias Sjölund.