Den misstänktes förklaring till spermafläcken som hittats på Malins byxor är att han och hans kamrater vid upprepade tillfällen onanerat i skogen i området. Foto: Ur polisens förundersökning/privat

Mordet på Malin Lindström – den misstänktes nya förklaring till dna-träffen

Uppdaterad
Publicerad

Den man som nu ska inför rätta misstänkt för mordet på Malin Lindström i Husum 1996 har tidigare gett olika uppgifter om vad han gjorde vid tidpunkten för brottet. Under en period hävdade han att han hade minnesförlust flera timmar under mordkvällen, men nu kan vi avslöja att mannen har gett en helt ny version av händelseförloppet.

Inför rättegången har mannen genomgått en läkarundersökning för att bedöma hans psykiska hälsa, en så kallad paragraf 7-undersökning. I samtalet med läkaren uppger mannen att han inte – som tidigare sagts – drabbats av minnesförlust utan att han blivit hotad av några kriminella vänner som krävt att han inte ska nämna deras namn.

Han har en klar bild av att han den aktuella dagen promenerade till E4 i Husum och där hämtades upp av de tre kamraterna. Hans förklaring till spermafläcken som hittats på Malins byxor är att han och hans kamrater vid upprepade tillfällen onanerat i skogen i området.

Fallet Malin Lindström

”Svårt misshandlad”

Mannen berättar att han efter den första häktningen 1997 blev svårt misshandlad av de tre kamraterna och att de har hållit kontakt med honom efteråt, även om det blivit mindre de senaste åren. Han vill fortfarande inte namnge kamraterna eftersom han skulle ta stora risker om han gjorde det, enligt samtalet med läkaren.

Enligt läkaren som gjort undersökningen lider den misstänkte mördaren inte av någon allvarlig psykisk störning vilket gör att det inte finns någon grund för rättspsykiatrisk vård.

SVT har sökt mannens advokat för en kommentar.

Paragraf 7-undersökning

En paragraf 7-undersökning är en läkarundersökning av en brottsmisstänkt när domstolen anser att personens psykiska tillstånd bör undersökas. Undersökningen genomförs av en specialist i rättspsykiatri som skriver ett paragraf 7-intyg med sina rekommendationer till domstolen.

Om en person begår ett brott som kan leda till fängelsestraff kan domstolen döma till rättspsykiatrisk vård istället för fängelse om personen hade en allvarlig psykisk störning när brottet begicks eller har behov av rättspsykiatrisk vård.

I undersökningen samtalar undersökningsläkaren med den misstänkte personen i ungefär en timme. Läkaren har tillgång till polisens förundersökning och den misstänkte personens journaler från till exempel sjukvård och socialtjänst.

Källa: Rättsmedicinalverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Malin Lindström

Mer i ämnet